Spørgsmål: Hvad skal jeg gøre, hvis der er trukket skat af det beløb, som jeg har tjent på socialt frikort?
Svar: Du kan kontakte Skattestyrelsen på tlf: 72 22 28 28, der svarer på spørgsmål om forskud/årsopgørelse. Men det er vigtigt, at virksomheden, som du arbejder for, har registreret din løn på www.socialtfrikort.dk. Så har du nemlig dokumentation for, at pengene er tjent på det sociale frikort. Både du og kommunen som har bevilget dit sociale frikort kan logge ind og se din løn med NemID.
Spørgsmål: Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er blevet modregnet i en offentlig ydelse, fx boligstøtte fordi jeg har tjent penge på det sociale frikort?
Svar: Du kan kontakte din kommune, hvor du har fået det sociale frikort. Men det er vigtigt, at virksomheden, som du arbejder for, har registreret din løn på www.socialtfrikort.dk. Kommunen kan logge ind på dit sociale frikort og se, hvor meget du har tjent.
Spørgsmål: Er der regler for lønniveauet for de opgaver, som borgere kan få i forbindelse med socialt frikort?
Svar: Der er ikke regler for lønniveauet, medmindre der er en overenskomstbestemt mindsteløn på området. Borgeren og virksomheden skal selv aftale timelønnen/honorarets størrelse.
Spørgsmål: Anbefales virksomhederne at lave honorar eller timelønsbetaling?
Svar: Begge dele er muligt, og det er derfor en beslutning, som virksomheden og borgeren skal tage.
Spørgsmål: Hvordan foregår optjening og udbetaling af feriepenge?
Svar: Borgere med socialt frikort har samtidighedsferie, hvilket betyder at borgerne har mulighed for at afholde feriedage med løn i takt med, at de optjener dem. Feriepengene skal medregnes som en del af indtægten, idet feriepengene udbetales sammen med lønnen.
Spørgsmål: Kan lønnen udbetales kontant?
Svar: Ja, virksomhederne skal blot sørge for at indberette beløbet i IT-løsningen.
Spørgsmål: Hvad sker der, hvis man når over beløbsgrænsen på 41.280 kr?
Svar: Når borgeren har tjent 41.280 kr., kan der ikke indtastes mere i IT-løsningen.
Spørgsmål: Kan allerede lønnede timer konverteres til socialt frikort?
Svar: Nej, der skal visiteres til det sociale frikort først.
Spørgsmål: Hvor mange timer skal borgeren arbejde?
Svar: Der er inden regler eller krav om antal timer.
Spørgsmål: Hvordan skal virksomheder registrere den løn, der udbetales gennem socialt frikort?
Svar: Lønudbetalinger skal indberettes til en særskilt IT-løsning, der er lavet til socialt frikort-ordningen:
IT-løsningen tilgås gennem www.socialtfrikort.dk
Lønudbetalinger må ikke indberettes til eIndkomst, da indkomster, der er tjent gennem socialt frikort, er fritaget for skat.
Spørgsmål: Er alle arbejdsgivere forpligtede til at bruge det sociale frikort?
Svar: Ikke alle arbejdsgivere har muligheden for at udbetale løn på det sociale frikort. Det skyldes, at lønudbetalinger på det sociale frikort ikke må registreres i eIndkomst. Det skal således aftales med arbejdsgiveren at bruge det sociale frikort.
Spørgsmål: Hvad sker der, hvis man når over beløbsgrænsen på 41.280 kr.?
Svar: Når borgeren har tjent 41.280 kr., kan der ikke indtastes mere i IT-løsningen. Hvis borgeren tjener over 41.280 kr., er der tale om almindelig indkomst, der er skattepligtig mv.
Spørgsmål: Kan man få kørselsfradrag, når man får et job med det sociale frikort?
Svar: Nej, man kan ikke få kørselsfradrag med et job på det sociale frikort. Det skyldes, at man ikke skal betale skat af den løn, man får via det sociale frikort.
Spørgsmål: Skal der betales arbejdsmarkedsbidrag i forbindelse med det sociale frikort?
Svar: Nej. Indtægten på det sociale frikort er ikke skattepligtig, og der skal derfor ikke betales arbejdsmarkedsbidrag.
Spørgsmål: Skal der betales pension i forbindelse med det sociale frikort?
Svar: Ja, men pensionsbidraget skal tælle med i opgørelse af det skattefrie beløb, dvs. indgå i det beløb, der registreres på www.socialtfrikort.dk. Dermed skal beløbet ikke indberettes til e-Indkomst. Pensionsbidraget må ikke indberettes til e-Indkomst, da det i så fald kan blive genstand for modregning i andre offentlige ydelser på linje med pensionsindbetalinger, der følger almindelig løn.