Formålet med ”Styrket uddannelsesindsats” (SUI) er at få flere unge med handicap til at begynde på og gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse.
SUI peger på fire fokusområder, der er vigtige at arbejde med for at lykkes med det:
- Fokusområde 1 handler om at styrke samarbejdet mellem den kommunale ungeindsats (KUI), grundskolerne og ungdomsuddannelserne. Fokus skal sikre, at der organisatorisk arbejdes med at skabe mere smidige overgange for unge mellem de tre instanser.
- Fokusområde 2 handler om koordinering af indsatsen til den unge. Fokus skal sikre, at fagpersonerne omkring den unge deler relevant viden, så den unge oplever at få en velkoordineret indsats. Det indebærer bl.a., at der i tide bliver søgt den rette støtte, og at ungdomsuddannelserne føler sig klædt på til at støtte den unge bedst muligt.
- Fokusområde 3 handler om den direkte indsats til den unge. Fokus skal sikre, at den unge bliver bevidst om egne styrker og støttebehov samt mulighederne for støtte. Dermed bliver den unge bedre rustet til selv at kunne vurdere, hvilken støtte det kan være relevant at søge.
- Fokusområde 4 handler om at sikre den fysiske, sociale og pædagogiske tilgængelighed på ungdomsuddannelserne. Fokus skal sikre, at ungdomsuddannelserne arbejder målrettet med at skabe mere inkluderende studiemiljøer, så unge med handicap kan deltage i både sociale og faglige fællesskaber på lige fod med øvrige elever
Hvem kan have gavn af indsatsen?
SUI er udviklet til unge i alderen 14-30 år med en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse, fx syns- eller hørehandicap, cerebral parese, ADHD, ADD og autisme. Indsatsen kan også være relevant for unge med fx angst, depression samt udfordringer, relateret til deres øvrige liv, som fx social isolation, misbrug eller hjemlige udfordringer.
Projektet bag indsatsen
Indsatsen er udviklet i et samarbejde mellem Social- og Boligstyrelsen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og tre kommuner i årene 2021-2024 (Projektet hed ”Styrket overgang til og fastholdelse på ungdomsuddannelse for unge med handicap (SOFUH)”).
Materialer
Der er udarbejdet en indsatsbeskrivelse, fire guides for indsatsen og et dialogredskab, "Min Vej", som du kan hente her:
Indsatsbeskrivelse for Styrket uddannelsesindsats
Guide til Fokusområde 1: Organisatorisk samarbejde
Guide til Fokusområde 2: Koordinering af den unges indsats
Guide til Fokusområde 3: Afklaring og opfølgning på støttebehov
Guide til Fokusområde 4: Plads til alle – Deltagelse i sociale og faglige fællesskaber
"Min vej" – dialogredskab til indsatsen med den unge (A3 format)