Ungdomslivet er karakteriseret ved, at den unge bevæger sig i udviklingen fra barn til voksen. Det er en periode, der er præget af flere vigtige, men også kritiske overgange. Unge som er i risiko for eller i hjemløshed befinder sig i en udsat position.
Det er sjældent én faktor alene, der direkte eller indirekte forårsager hjemløshed. Hjemløshed opstår derimod i et komplekst samspil mellem flere faktorer. I ungdomslivet er der en række overgange og større livsbegivenheder, hvor risikoen for hjemløshed stiger markant.
Barndomstraumer, psykisk sårbarhed og anbringelser i den unges liv samt strukturelle og institutionelle barrierer i samfundet kan øge den unges risiko for at opleve hjemløshed. Derudover er nogle ungegrupper så som nyankomne flygtninge, unge med grønlandsk herkomst samt unge LGBT+-personer i overvægt i hjemløshedsstatistikkerne. For at forebygge hjemløshed blandt unge er det vigtigt at være opmærksom på disse risikofaktorer og sikre målrettede indsatser.
Unge i hjemløshed er i særlig risiko for til at udvikle symptomer på stress, depression og angst og er i øget risiko for at begå selvmord.
Støtte til unge i risiko for eller i hjemløshed
Støtten til den unge skal tilrettelægges og implementeres ud fra de udviklingsmæssige behov og udfordringer, den unge står i. Det er vigtigt, at der er tæt samarbejde med den unge, og at den unges stemme bliver afgørende for, hvilke beslutninger og indsatser der igangsættes.
Det er vigtigt at den unge ikke kun modtager hjælp til bolig, men også tilbydes støtte til beskæftigelse og uddannelse, deltagelse i sociale fællesskaber og familienetværk samt støtte til sundhed og trivsel. Støtten skal være helhedsorienteret og komme omkring hele den unges situation.
Virksomme indsatser
Tidligt forebyggende indsatser kan være indsatser i skolen, der fremmer den unges trivsel og glæde ved at gå i skole. Det er desuden vigtigt, at børn/unge modtager den støtte til læring, de eventuelt kan have brug for.
Familieindsatser målrettet konfliktmægling, psykisk sårbarhed og overforbrug af alkohol eller stoffer kan også virke forebyggende.
Et fokus på relevant støtte i kritiske overgange, fx fra anbringelse til voksenlivet eller fra fængselsophold eller psykiatrisk indlæggelse kan være afgørende for at forebygge hjemløshed for unge.
Forebyggelse af hjemløshed blandt unge
For at forebygge hjemløshed blandt unge er det vigtigt, at en bred vifte af fagpersoner omkring den unge kan opspore unge i risiko for eller i hjemløshed. Hertil er der udviklet en opsporingsguide, som kan anvendes som dialogredskab mellem fagpersonen og den unge. Opsporingsguiden kan desuden hjælpe med at strukturere det tværfaglige samarbejde omkring den unge, såfremt der skal sættes ind med indsatser.
Du kan finde opsporingsguiden i linklisten til højre på denne side.