Kommunikationscentre
Landets kommunikationscentre tilbyder udredning og afprøvning samt terapeutfaglig, specialpædagogisk, psykologisk og teknisk vejledning og rådgivning inden for det kommunikative område (tale-, høre-, synsområdet).
Centrene er målrettet borgere, pårørende og fagprofessionelle.
Foruden vejledning og rådgivning arbejder centrene med vidensformidling, fx kurser og temadage på hjælpemiddelområdet.
Centrene er kommunale, regionale eller selvejende og indgår i eksterne samarbejder om produktudvikling og afprøvning.
Sammenslutningen af Danske Tale- Høre- og Synsinstitutioner (DTHS) har udarbejdet en liste over kommunikationscentreiste over kommunikationscentre
Legeteker
I et Legetek kan forældre og fagfolk få terapeutfaglig og pædagogisk vejledning i valg og brug af legetøj og materialer, som understøtter udviklingen hos børn med særlige behov, herunder børn med handicap. Legeteket har en samling af udviklingsstimulerende materialer, såsom pædagogisk legetøj, sprogmaterialer, førskole-materialer, motoriske, sansemæssige materialer osv. Materialerne kan lånes i en aftalt periode både til hjemmet og til daginstitution eller skole.
Oversigt over Legeteker i Danmark på Legetekforeningens hjemmeside
Hjælpemiddeludstillinger
Nogle kommuner har hjælpemiddeludstillinger. På disse udstillinger kan borgere og pårørende afprøve forskellige hjælpemidler indenfor ADL, kommunikation og mobilitet. På hjælpemiddeludstillingerne vil der ofte være fagpersoner til stede, som kan give rådgivning om valg og brug af hjælpemidlerne. Andre udstillinger retter sig til bestemte målgrupper, fx har Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS) en udstilling med synshjælpemidler.
Hjælpemiddeludstillinger rummer i nogle tilfælde også faciliteter til intern træning af personale, fx træning i forflytningsteknik.
Innovations- og afprøvningsmiljøer
I en række kommuner organiseres afprøvnings- og implementeringsinitiativer på hjælpemiddelområdet. KL har udarbejdet et "Velfærdsteknologisk Landkort" som kan anvendes til at finde oplysninger om igangværende og afsluttede projekter med fokus på anvendelse og implementering af hjælpemidler og teknologiske løsninger på socialområdet.
KLs Velfærdsteknologiske Landkort
Virtuelle fagmiljøer
Virtuelle fagmiljøer på hjælpemiddelområdet findes på mange platforme og kan give fagpersoner adgang til tværfaglig sparring og vidensdeling. Fx har Social - og Boligstyrelsen 4 online-netværk om hhv. bil, bolig, kommunikation og positionering. Hjælpemiddelbasen har et forum for brugere, pårørende, forhandlere og fagpersoner. Undervisningsministeriet har et online-netværk om ordblindhed med fokus på it-kompenserende hjælpemidler. KL benytter platformen Yammer og har en gruppe for kommunalt ansatte vedrørende hjælpemidler og forbrugsgoder (for medlemskab, kontakt Sille Marie Vesterby Sørensen, smvs@kl.dk eller Karen Olrik, kaol@kl.dk).
Social - og Boligstyrelsens 4 online-netværk
Hjælpemiddelbasens Forum
Undervisningsministeriets Ordblindenetværk
Øvrige fagmiljøer
Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) leverer rådgivning på det sociale område og på specialundervisningsområdet. VISOs rådgivning understøttes af et eksternt netværk af leverandører med højt specialiseret viden. Flere af leverandørerne inkluderer et hjælpemiddelfagligt perspektiv i deres rådgivning.
Se oversigt over VISOs leverandørnetværk
Blandt forhandlere og producenter af hjælpemidler findes også fagmiljøer, hvor fokus er på udvikling af hjælpemidlet, standarder, tests og identifikation af udviklingsbehov på området.