Klageadgang

Her kan du læse om, hvad der kan klages over, og til hvem, der kan klages.

Klage over afgørelser

Børn og unge over 10 år, som er anbragt uden for hjemmet, samt forældremyndighedsindehavere kan klage over de afgørelser, som kommunalbestyrelsen eller børne- og ungeudvalget træffer efter reglerne i voksenansvarsloven. Børne- og ungeudvalget træffer afgørelse efter reglerne i voksenansvarsloven, når det drejer sig om:

  • Tilbageholdelse på anbringelsesstedet i starten af en anbringelse og under en anbringelse
  • Kontrol med et barns kommunikation med bestemte personer, når det sker af hensyn til barnets sundhed og udvikling. 

Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse efter reglerne i voksenansvarsloven, når det drejer sig om:

  • Tilbageholdelse på anbringelsesstedet under en anbringelse, når børne- og ungeudvalget forud har truffet afgørelse om tilbageholdelse i en periode under anbringelsen. 
  • Fastsættelse af de nærmere rammer for tilbageholdelse og fastholdelse på en delvis lukket afdeling eller en delvis lukket døgninstitution. 
  • Anvendelse af et alarm- og pejlesystem til et barn med betydelig og varig, nedsat psykisk funktionsevne. 
  • Kontrol eller forhindring af kommunikation gennem telefon eller internet for unge, der er anbragt som led i en strafferetlig dom eller kendelse. 

Der kan være forskellige afgørelser og beslutninger, der træffes om dig barn, som du ønsker at klage over. Så længe dit barn endnu ikke er fyldt 10 år, så kan han eller hun ikke klage, men det kan du. For børn under 10 år gælder, at barnets plejefamilie, venskabsfamilie eller støtteperson kan anmode Ankestyrelsen om en vurdering af kommunalbestyrelsens afgørelse om ændring af anbringelsessted eller hjemgivelse.

Klager over afgørelser truffet af børne -og ungeudvalget eller kommunalbestyrelsen efter reglerne i voksenansvarsloven kan indbringes for Ankestyrelsen. Klager til Ankestyrelsen skal ske indenfor 4 uger efter, at du har fået meddelelse om afgørelsen. Forældremyndighedsindehaveren og den unge over 10 år har ret til at få dækket udgifter til transport til møder i Ankestyrelsen i forbindelse med klagesagens behandling.

Klager over brug af magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten
Forældre og anbragte børn og unge har også mulighed for at klage til kommunalbestyrelsen, hvis de ikke er enige i, at der i en konkret situation kunne anvendes magt eller et andet indgreb i selvbestemmelsesretten. Ønsker du som forældre at klage over personalet brug af magt eller andre indgreb over for dit barn, anbefales det, at du drøfter det med dit barns sagsbehandler.

Kontakt

Annie Gaardsted Frandsen
Specialkonsulent