Tæt støttede opstartsforløb til plejefamilier (tsop)

Anbringelse

Støtten til plejefamilier i den første tid af en anbringelse skal sikres, at børn og plejefamilier kommer godt fra start. Social- og Boligstyrelsen tilbyder opstartsforløb til plejefamilier, som kommuner efter deltagelse på kompetencekursus gratis kan benytte, når de skal give støtte og vejledning til plejefamilier i starten af anbringelsen, jf. barnets lov § 56, stk. 1-4.

Målgruppe: 

Den primære målgruppe for projektet er plejefamilier, samt de børn og unge, som de har i pleje. Den sekundære målgruppe er medarbejdere på plejefamilieområdet, som giver støtte til plejefamilier. 

Om opstartsforløbet:

Formålet med opstartsforløbet er at sikre, at plejefamilier og børn får de bedste forudsætninger for en vellykket start på anbringelsen og i tiden herefter. Opstartsforløbet består i et modulopbygget forløb, der klæder plejefamilierne på i forhold til forskellige problemstillinger og giver dem konkrete redskaber, som kan omsættes i hverdagen med barnet. Opstartsforløbet består af 16 moduler, som kan sammensættes fleksibelt afhængig af den enkelte plejefamilie og barns behov:

  1. Den mentaliseringsbaserede indstilling hos plejeforældre
  2. Den tryghedsfremmende plejefamilie
  3. Konfliktforståelse og kommunikation
  4. Samarbejde og inddragelse af biologisk familie og øvrig netværk
  5. Dynamik i plejefamilien, herunder parhold, evt. biologiske børn og andre plejebørn
  6. Traumer og omsorgssvigt
  7. Specialpædagogiske principper
  8. Stressfølsomhed og stresstolerance
  9. Førskolebarnet og samarbejde med dagtilbud
  10. Skolebarnet og samarbejde med skolen
  11. Teenageren – overgang til voksenlivet
  12. Overgrebsproblematikker
  13. Børn med etnisk minoritetsbaggrund
  14. Netværksplejefamilier
  15. Fælles Proaktiv Problemløsning (metodemodul)
  16. Spædbarnet

Kommunerne skal ikke, men kan vælge at benytte det, af Social- og Boligstyrelsen, udviklede opstartsforløb, når de skal tilbyde plejefamilier, der får et nyt barn i pleje, en intensiv støtte, jf. barnets lov § 56, stk. 1-4.

Det er en forudsætning, at de medarbejdere, der skal anvende opstartsforløbet har deltaget i Social- og Boligstyrelsens kompetencekursus i at anvende forløbet. Social- og Boligstyrelsen udbyder derfor to årlige kompetencekurser i opstartsforløbet. Kurset har en varighed på fem undervisningsdage inkl. afsluttende certificering og giver en indføring i og adgang til tsop-materialet og didaktiske redskaber til at anvende opstartsforløbet i støtten til plejefamilierne.  

Læs mere om tsop og tilmelding til kompetencekurset her

Samarbejdsparter:

VIA University College varetager Social- og Boligstyrelsens tæt støttede opstartsforløb igennem to årlige kompetencekurser i at anvende det tæt støttede opstartsforløb og udvikling og vedligehold af den digitale platform tsop.dk, hvor undervisningsmaterialet og E-læringsmaterialet er tilgængeligt.

Det er også muligt for andre at oprette og finansiere kompetencekurser i Social- og Boligstyrelsens tæt støttede opstartsforløb. Det er dog under visse betingelser, herunder at man er forpligtet til at anvende det samlede koncept for Social- og Boligstyrelsens tæt støttede opstartsforløb.

Dokumentation og evaluering:

Leverandør, VIA University College gennemfører løbende evalueringer blandt deltagerne og efterfølgende tilpasninger af kompetencekurset og opstartsforløbet.

 

Baggrund for opstartsforløbet:

I satspuljeaftalen for 2019 indgik satspuljepartierne en aftale om et større initiativ ”Mere kvalitet i plejefamilier – en bedre opvækst for det anbragte barn”, der skal sikre et løft af plejefamilieområdet. Med initiativet blev udviklingen af et såkaldt ”Tæt støttet opstartsforløb” til plejefamilier vedtaget. Siden den 1. juli 2019 har det været et lovkrav, at kommuner skal give plejefamilier intensiveret støtte i begyndelsen af hver ny anbringelse i familien, så anbringelsen kommer godt fra start. Som led i implementeringen af lovkravet om intensiveret støtte udviklede Social- og Boligstyrelsen et ”Tæt støttet opstartsforløb” til plejeforældre, som varigt stilles til rådighed for kommunerne, når de skal tilbyde plejefamilierne den intensive støtte i begyndelsen af anbringelsen.

Udmøntning af satspuljen for 2018-2021. Delaftale for børne- og socialområdet.

Kontakt:

Pernille Holzmann Johnsson
+45 41 74 00 34
Børn, Unge og Familier

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her