Projektperiode:
Projektet gennemføres i perioden 2024-2025.
Målgruppe:
Projektet retter sig primært mod ledere og medarbejdere på krisecentre samt kommunale beslutningstagere og fagpersoner på det specialiserede socialområde. Derudover er projektet målrettet de fem socialtilsyn, som har ansvar for godkendelse og tilsyn med krisecentre.
Baggrund for projektet:
Krisecentre spiller en afgørende rolle i at støtte personer, der er udsat for vold i nære relationer. Der mangler dog en fælles forståelse af, hvad der kendetegner høj faglig kvalitet på krisecentrene, ligesom socialtilsynene efterspørger et styrket vidensgrundlag i deres arbejde. Projektet skal bidrage til at afdække, udvikle og understøtte kvaliteten på krisecentrene og styrke socialtilsynenes vidensgrundlag til at vurdere kvaliteten af tilbuddene.
Formål:
Formålet er at beskrive faglig kvalitet på krisecentre, understøtte kvalitetsudvikling i praksis og bidrage til socialtilsynenes arbejde med viden, der kan sikre en mere ensartet vurdering af kvalitet.
Projektet består af to hovedaktiviteter:
- Afdækning af kvalitet på krisecenterområdet. Der gennemføres en afdækning af, hvad der kendetegner kvalitet på krisecentre, baseret på eksisterende viden og input fra praksis og tidligere beboere på krisecentre.
- Pejlemærker om faglig kvalitet på krisecenterområdet. Resultatet af afdækningen omsættes til handlingsanvisende pejlemærker, som kan bruges af krisecentre til at reflektere over og udvikle kvaliteten af deres tilbud. Pejlemærkerne kan ligeledes bruges af socialtilsynene i deres tilsynsarbejde.
Dokumentation og evaluering:
Initiativet evalueres ikke.
Samarbejdsparter:
Social- og Boligstyrelsen inddrager en række centrale aktører på krisecenterområdet. Blandt andet afholder vi workshops med udvalgte krisecentre og eksperter fra organisationer på området. Vi inddrager også socialtilsynene for at sikre, at afdækningen og pejlemærkerne kan anvendes i tilsynspraksis.
Finansiering:
Initiativet finansieres af satsreserveaftalen for 2024, hvor der i alt er afsat 1,6 mio. kr. til initiativet.