Social- og Boligstyrelsen modtager nu ansøgninger til Åben Dialog-forløb. Formålet med et Åbent Dialog forløb er at opkvalificere ledere og medarbejdere til at bruge en netværksorienteret tilgang i arbejdet med de unge og derigennem bryde med den stigende psykiske mistrivsel blandt unge. Det er dokumenteret, at brugen af Åben Dialog styrker borgerens trivsel og det tværfaglige samarbejde omkring borgeren.
Målgruppen er unge i psykisk mistrivsel i alderen 13-24 år. Det vil sige unge, som tidligere har modtaget behandling i psykiatrien, eller som udviser bekymrende tegn på psykisk mistrivsel. Det kan være unge, der i varierende grad oplever fx pres, stress, angst eller depression.
Forløbet består af kompetenceudvikling i Åben Dialog og implementeringsstøtte for udvalgte ledere og medarbejdere, der arbejder med unge i psykisk mistrivsel. Forløbet er gratis og tilbydes i 2025.
Forløb
Der tilbydes følgende tre forløb:
Hold 1 (Sjælland) - Alle kommunepladser fyldt
- Modul 1: 19.- 20. februar
- Modul 2: 7.- 8. april
- Modul 3: 11. - 12. juni
Hold 2 (Sjælland)
- Modul 1: 24. - 25. marts
- Modul 2: 2. - 3. juni
- Modul 3: 15. - 16. september
Hold 3 (Jylland)
- Modul 1: 2.- 3. april
- Modul 2: 16. - 17. juni
- Modul 3: 10. - 11. september
Dialogmøder
Der afholdes jævnligt uforpligtende virtuelle dialogmøder med kommuner i efteråret 2024. Møderne har til formål at skabe en nærmere dialog om, hvordan forløbet kan tilpasses jeres kommune, og hvordan Åben Dialog tilgangen kan bruges i jeres praksis.
Møderne henvender sig primært til chefer, ledere og medarbejdere fra myndighed på børn- og ungeområdet eller fra udfører-enheder, PPR eller KUI.
Kontakt projektleder Anne Hansen-Krogsgaard på mail ahak@sbst.dk eller telefon 41 74 00 18, for at aftale et møde med jeres kommune.
Sådan ansøger I
Vi har gjort det nemt for jer at ansøge om et forløb.
Som første skridt skal I tage kontakt til Social- og Boligstyrelsen med henblik på at aftale et indledende møde. På mødet vil I blive præsenteret mere detaljeret for indholdet i Åben Dialog forløbet, og I får mulighed for at stille afklarende spørgsmål, ligesom vi drøfter, hvordan forløbet kan blive mest muligt relevant for jeres praksis.
Ønsker I efter mødet at deltage i et forløb, udfylder I et ansøgningsskema med fornødne informationer. Dokumentationskravene til jer i forbindelse med opstart af et forløb er minimale.
Hent ansøgningsmaterialet (Word)
Hent vejledningen til ansøgningsmaterialet her (pdf)
Ønsker I at booke et møde, eller har I spørgsmål, så tag kontakt projektleder Anne Hansen-Krogsgaard på mail ahak@sbst.dk eller telefon 41 74 00 18.
Om Åben Dialog
Åben Dialog er en recovery-orienteret tilgang til rehabilitering, som kan anvendes til unge i psykisk mistrivsel. I Åben Dialog sættes den unges egne mål og ønsker i centrum for den fagprofessionelles indsats. Ved at fastsætte egne mål engageres den unge, oplever kontrol over egen situation og rykker sig derhen, hvor den unge ønsker at rykke sig hen.
Intentionen med barnets lov er bl.a., at sagsbehandling, beslutninger og afgørelser tager afsæt i barnets eller den unges behov, ønsker og perspektiver. Åben Dialog er en tilgang som understøtter implementeringen af lovens intentioner om en styrket inddragelse af børn og unge i de forhold, som vedrører deres liv.
Åben Dialog har dokumenteret solide resultater i Danmark og internationalt. Åben Dialog er blandt andet med til at øge den mentale trivsel hos de borgere, der gennemgår et forløb. Åben Dialog kan desuden reducere unges behov for psykiatrisk behandling, privatpraktiserende læge og forbrug af sociale ydelser allerede efter et år.
Åben Dialog bygger på syv grundprincipper, der tilsammen danner udgangspunktet for tilgangen. Der er tidligere udarbejdet en manual fra et initiativ på voksenområdet om Åben Dialog, hvori principperne beskrives.
Find manualen her
Indhold i et Åben Dialog-forløb
Et forløb med kompetenceudvikling og implementeringsstøtte i Åben Dialog har til formål at sikre, at tilgange forankres i sagsbehandlingen og det tværfaglige samarbejde om støtten til den unge i kommunal praksis.
Kompetenceudvikling
Kompetenceudviklingen forestås af Substans og Åben Dialog Fonden og har til formål at opkvalificere udvalgte ledere og medarbejdere i at bruge en netværksorienteret tilgang i arbejdet med unge i psykisk mistrivsel. Forventeligt vil cirka 10 ledere og medarbejdere have mulighed for at modtage kompetenceudvikling, der består af følgende aktiviteter:
- Forberedelse til kompetenceudviklingsforløbet, herunder forberedende opgaver og tilrettelæggelse af individuelle læringsplaner.
- Seks undervisningsdage bestående af i alt tre moduler á to dage, hvor I sammen med deltagere fra op til fire andre kommuner modtager undervisning i Åben Dialog tilgangen.
- To lokale læringsbesøg hos jer, hvor I sammen med underviserne arbejder med konkrete cases og prøvehandlinger i jeres egen praksis. Læringsbesøgene ligger mellem undervisningsmodulerne og understøtter, at I får den nye viden taget i brug i egen praksis.
- Supervision efter undervisningen er gennemført: To til tre sessioner med sparring fra underviserne for at sikre, at I fastholder jeres brug af Åben Dialog efter undervisningsforløbet er afsluttet.
- Tværkommunale læringsmøder, hvor der vil være opsamling og erfaringsudveksling med de øvrige kommuner, der har modtaget kompetenceudvikling.
Hvad indeholder de seks undervisningsdage?
De to første undervisningsdage udgør modul 1, hvor deltagerne præsenteres for grundlæggende viden om Åben Dialog, og hvor grundprincipperne for tilgangen sættes i sammenhæng med deltagernes egen arbejdspraksis.
På modul 2 (dag 3 og 4) fokuseres der på refleksion og dialogisme.
Det sidste modul, modul 3, konsolideres erfaringer med dialogisk praksis. Der er særligt fokus på facilitering af samtaler. Ved afslutningen af modul 3 vil rollen som mødefacilitator være velkendt og velafprøvet for deltagerne. Alle vil have erfaringer og kompetencer til at facilitere, invitere og tage ansvar for netværkssamtaler. Endelig vil deltagerne på baggrund af de mange erfaringer og praksishandlinger i forløbet have udarbejdet og forpligtet sig til en plan for implementering i praksis.
Implementeringsstøtte
Implementeringsstøtten forestås af Social- og Boligstyrelsen og har til formål at sikre en succesfuld implementering og varig forankring af Åben Dialog i jeres kommune.
Implementeringsstøtten understøtter ledelsen og det implementeringsteam, kommunen skal nedsætte, i at skabe de ønskede forandringer ved at rette fokus på at få taget den nye viden i brug og ved at styrke det tværgående samarbejde mellem de teams og afdelinger, der er involveret brugen af Åben Dialog.
Implementeringsstøtten består konkret af:
- En opstartsworkshop med fokus på etablering af implementeringsteamet, identifikation af organisatoriske drivkræfter og barrierer for implementeringen af Åben Dialog samt skabelsen af en meningsfuld fortælling og et fælles mindset om tilgangen.
- To implementeringsworkshops undervejs i forløbet med fokus på fx risiko- og interessentanalyse, strategisk rådgivning til ledelsen vedr. implementeringsprocessen og opfølgning på jeres konkrete prøvehandlinger.
- Løbende status- og sparringsmøder efter behov
- Lokal fastholdelsesworkshop efter undervisningsforløbet er afsluttet med fokus på fastholdelse af den nye praksis og implementeringsteamets rolle som faglige fyrtårne ift. Åben Dialog fremadrettet.
Hvad får I ud af det?
Kommuner, der omlægger til en Åben Dialog-tilgang, vil kunne forvente at styrke det tværfaglige samarbejde og opleve en ændring i mindset i forhold til, hvordan I møder unge, som har det svært. I vil også opleve, at trivslen blandt unge styrkes, og at deres livskvalitet øges.
Et Åben Dialog-forløb er også en mulighed for at arbejde med intentionerne om inddragelse i barnets Lov og få konkrete redskaber til at styrke jeres implementering af den nye lovgivning.
Hvem kan søge?
Alle kommuner kan ansøge om et forløb. Et forløb henvender sig primært til ledere og medarbejdere der arbejder med unge i psykisk mistrivsel i myndighedsafdeling, KUI og/eller PPR. Øvrige medarbejdere, der arbejder med målgruppen, vil også kunne deltage.
Forløbet kan være forankret hos myndighed eller hos fx udfører, i KUI eller i PPR. Hvis forløbet er forankret hos udfører, er det dog et krav at forløbet gennemføres i samarbejde med myndighed.
Konkret vil det således være muligt at indgå aftale om et forløb med en kommune, som fx forankrer initiativet i familiecenteret (udfører), hvis en leder og 1-2 nøglemedarbejdere fra myndighed sidder i implementeringsteamet og deltager i undervisningen – men at øvrige deltagere primært er ledere og medarbejdere fra familiecenter, KUI mv.
Hvad kræver det?
Det er jeres opgave at planlægge og gennemføre forløbet i samarbejde med Social- og Boligstyrelsen, herunder at sikre ledelsesmæssig opbakning og prioritering.
I skal afsætte tid til deltagelse i Social- og Boligstyrelsens implementeringsaktiviteter og Substans’ kompetenceudvikling (både på leder- og medarbejderniveau), ligesom I skal arbejde med prøvehandlinger og cases i egen praksis mellem kompetenceudviklingsdagene for at få mest muligt udbytte af forløbet. I skal også stille lokaler og forplejning til rådighed ved lokale aktiviteter.
Under forløbet skal I desuden indberette få oplysninger til Social- og Boligstyrelsen. Formålet er at understøtte implementeringen af Åben Dialog i jeres kommune og at følge de unges udvikling på længere sigt.