Parcelhus fra 1960

Parcelhus fra 60’erne var ”mulighedernes hus” for et moderne og fremtidssikret hjem

Parcelhus fra 60’erne var ”mulighedernes hus” for et moderne og fremtidssikret hjem

Mulighed for at tilpasse huset til egne behov 

På papiret var parcelhuset fra 1960 ikke umiddelbart drømmehuset for parret, men under fremvisningen faldt de alligevel for husets gode beliggenhed og udsigten over byen fra stuevinduerne.

Tilstanden af boligen var god rent byggeteknisk, men samtidig var kun det mest nødvendige vedligehold foretaget af tidligere ejer. Huset gav dermed et rigtigt godt udgangspunkt, som parret gennem en renovering kunne modernisere og gøre til deres eget.

Resultatet

CO2e besparelse: 36%
Pris for renovering: 1,5 millioner kr.
Boligareal før: 166 m2
Boligareal efter: 166 m2

Renoveringstiltag

  • Ny rumdisponering
  • Isolering af terrændæk, tag og ydervægge
  • Udskiftning af vinduer
    Nyt terrændæk med gulvvarme

Udvendigt ligner huset sig selv, men indvendigt er det moderniseret med nye indervægge, lofter, gulve og inventar. Huset har det samme antal værelser, men kvadratmeterne er disponeret anderledes. 

Arealet fra det forhenværende bryggers er lagt til stuen, hvor et stort køkkenalrum er etableret, mens det oprindelige køkken er omdannet til et nyt, stort badeværelse. Det forhenværende badeværelse og gæstetoilet er derimod omdannet til et nyt bryggers og et nyt badeværelse.

Samtidig er soveværelset udvidet. Da huset har store vinduespartier, har parret valgt at sætte solglas i alle vinduer for at begrænse varmeindfald og dermed undgå et overophedet hus. Også selvom de med denne løsning går glip af potentiel ”gratis varme”.

Designmanual for renoveringen

I tiden der gik fra huset blev købt og parret overtog det, brugte de tid på at forventningsafstemme og lave en slags ”designmanual” for renoveringen.

Jo mere præcist de kunne formulere deres ønsker til håndværkere, jo nemmere var det også for håndværkerne at give en fast pris på forhånd. Derfor var de klar til at gå i gang med renoveringen fra første færd. 

Næsten alt indvendigt blev revet ned, da de både ville isolere huset (terrændæk, tag og ydervægge), skifte vinduer og døre, lægge nyt terrændæk med gulvvarme og optimere planløsningen. Hele renoveringen tog som forventet cirka 1 år, og de udførte meget af arbejdet selv.

renovering af parcelhus før
Før
renovering af parcelhus efter
Efter

Den arkitektoniske ændring af bygningen

Gennem den respektfulde renovering af det traditionelle parcelhus er det lykkedes at give huset et gennemgående moderne udtryk i dets interiør. Samtidig er bortskaffelsen af den eksisterende struktur og de originale facader undgået. Således er parrets ønsker indfriet på en måde, hvor husets historiske kontekst og beliggenhed er respekteret.

De bevarede konstruktioner består af ydervæggene, tagkonstruktionen og husets fundament. Den mest markante ændring på ydersiden er de nye tre-lags vinduer med rammer af sort træ/aluminium, som erstatter de tidligere blå vinduesrammer og smukt komplementerer den eksisterende gule teglstensfacade.

Indvendigt er den største ændring mængde- og materialemæssigt anlæggelsen af det nye terrændæk. Men visuelt er det ændringen af loftet, hvor de eksisterende loftbrædder i træ er erstattet af sorte loftpaneler i tørv, hvilket giver hjemmet et helt andet udtryk.

Plantegning over renovering af parcelhus
Stueetage før og efter renovering

Materialevalg og klimapåvirkning

Materialevalget er konventionelt gennem det meste af renoveringsprocessen. Der er brugt glasuldsgranulat til efterisolering af vægge og loft og opbygningen af det nye terrændæk følger byggebranchens normer.

Parrets valg af materialer og deres tilgang til renoveringen har ikke været styret af tanker om et reduceret klimaaftryk, men haft et æstetisk og funktionelt grundlag. 

Et eksempel er materialevalget til loftet, hvor parret ønskede gode akustiske egenskaber og derfor overvejede troldtekt. Men da dette ikke passede med parrets æstetiske ønsker, opsøgte de alternative løsninger og endte med at benytte tørvfilterplader, som kunne opfylde begge behov.

En renoveringsproces kan godt være bekymrende nogle gange, fordi meget bliver brækket ned, inden man begynder at bygge op igen. Men der skal man tro på, at det hele nok skal blive pænt igen.
- Ejer af huset

Søjlediagram der viser en CO2 besparelse på 36% ved renovering frem for nybyggeri

Kontakt

Byggeri

Fakta om huset

Husets byggeår: 1960
Hustype: Parcelhus
Renoveringsår: 2021-2023
Kommune: Aalborg
Opvarmningsform: Fjernvarme

Download denne case her