Selektiv mutisme er en angstlidelse, der typisk rammer børn, og som indebærer, at barnet i nogle sammenhænge ikke taler, selvom han eller hun har et fuldt funktionelt sprog.
Ofte taler børn med selektiv mutisme spontant og entusiastisk med deres forældre, søskende og andre nære familiemedlemmer, men i børnehaven eller skolen er de konsekvent tavse, eller snakker kun med enkelte andre børn, når ingen andre hører det.
Selektiv mutisme er en lidelse, der er forbundet med mange myter og forestillinger. Der foreligger kun ganske lidt forskning på området. Derfor har VISO i 2022 og 2023 udgivet en række materialer om selektiv mutisme, som fagpersoner eller forældre kan læne sig op ad.
To videnspublikationer
Den ene publikation handler om selektiv mutisme, herunder årsagerne til denne angstlidelse og indvirkningen på barnets udvikling. Publikationen giver også praksisnære perspektiver på, hvordan fagprofessionelle bedst hjælper børn med selektiv mutisme og netværket omkring dem.
Hent videnspublikationen om selektiv mutisme generelt her
Den anden publikation præsenterer forskellige konkrete indsatser i arbejdet med børn med selektiv mutisme. Indsatserne tager udgangspunkt i evidensbaserede tilgange og praksiserfaringer og kan bruges til at inspirere og opkvalificere det lokale arbejde.
Hent videnspublikationen om konkrete indsatser i arbejde med børn med selektiv mutisme her
Inspirationskatalog og redskaber
Foruden de to videnspublikationer er der udarbejdet et inspirationskatalog med konkrete værktøjer, analysemodeller og pædagogiske tilgange, som man kan lade sig inspirere af i arbejdet med og omkring børn med selektiv mutisme.
Hent inspirationskataloget og de praksisnære redskaber her