Mens nogle familier kan klare sig med universelle tilbud, kan andre få brug for en mere håndholdt og individuelt tilrettelagt indsats. Fælles er dog, at man som ny familie kan have mange kontaktflader i det offentlige, hvor det er vigtigt at sikre sammenhæng og god koordinering mellem fagområder – særligt for familier i en sårbar eller udsat position med flere sammenhængende problemstillinger.
Et familiehus kan både være en fysisk indgang til tilbud på småbørnsområdet, men kan også etableres som en samlet organisering af tilbud fra kommunen, regionen og civilsamfundet. Uanset om der er tale om fysisk eller organisatorisk indgang, er hensigten, at et familiehus skal gøre indsatserne fra forskellige faggrupper og sektorer lettere tilgængelige og sammenhængende for småbørnsfamilierne.
Mulighed for at søge puljemidler
Kommuner kan søge puljemidler til etablering eller udvidelse af familiehuse eller lignende organiseringer. Ligeledes er det muligt at søge midler til at etablere eller udbygge en social døgnvagt i tilknytning til familiehusene og målgruppen. Der kan også søges midler til at lave børnebaser for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet.
Midlerne udmøntes i fire ansøgningspuljer med en samlet bevilling på 281,9 mio. kr. Der etableres ansøgningspuljer i 2022 (127,7 mio. kr.), 2024 (91,5 mio. kr.), 2026 (37,5 mio. kr.) og 2028 (28,5 mio. kr.)
I forbindelse med ansøgningspuljen i 2024 afholder Social- og Boligstyrelsen tre webinarer med fokus på Familiehusinitiativet, ansøgningsprocessen og samarbejde mellem kommuner og civilsamfundsorganisationer.
Læs mere om ansøgningspuljen her
Søg rådgivning til arbejdet
Social- og Boligstyrelsen tilbyder rådgivning til kommuner, der ønsker at arbejde med familiehuse og udvikling af deres småbørnsområde i retning mod en tidligere forebyggende og helhedsorienteret indsats. Rådgivningen kan bestå af individuelle forløb tilpasset lokale forhold og/eller deltagelse i regionale netværk med henblik på udveksling af erfaring med andre kommuner.
Læs mere om rådgivningen, og hvordan du kan få del i den
Samarbejdsparter
Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet indgår sammen med Social- og Boligstyrelsen i en koordinationsgruppe, som skal understøtte udviklingsarbejdet med tidlig indsats i familiehuse og lignende organiseringer.