Inddragelse på anbringelsessteder

Inddragelse af børn og unge i små og store beslutninger om deres hverdagsliv er essentielt for deres trivsel og udvikling og er samtidig med til at styrke deres mestringsevne. Find her inspiration og redskaber til, hvordan I som pædagoger eller plejeforældre kan sikre, at børn og unge føler sig hørt og inddraget.

Ved at inddrage børn og unge i det, der påvirker deres dagligdag, kan I som pædagoger eller plejeforældre være med til at skabe en tryg og inkluderende atmosfære, der skaber grobund for udvikling, mestring og livskvalitet. Det gælder både inddragelse i det nære hverdagsliv, og når der skal tages større beslutninger i barnets eller den unges liv om fx valg af skole eller skift af anbringelsessted.

De materialer, I finder her, tager udgangspunkt i den nordirske professor Laura Lundys model for børneinddragelse og et tidssvarende børnesyn, hvor børn og unge anerkendes som aktører i egen ret.

Materialerne består af viden og en stribe konkrete redskaber til, hvordan man kan sikre, at børnene og de unge i højere grad bliver inddraget i hverdagslivet på anbringelsesstedet.

Viden og redskaber

Få viden og inspiration til, hvordan I på børne- og ungehjem og i plejefamilier kan udvikle en praksis for, at børnene og de unge i højere grad inddrages i deres hverdagsliv på anbringelsesstedet. Hæftet henvender sig til jer som ledere og konsulenter i familieplejen samt personale på børne- og ungehjem.

Viden og inspiration til inddragelse af børn og unge 

Laura Lundys model for børneinddragelse tilbyder en systematik og centrale opmærksomhedspunkter til arbejdet med børneinddragelse. Modellen, som du kan læse mere om i denne introduktion, har fire elementer: ’rum’, ’stemme’, ’tilhører’ og ’indflydelse’.

Introduktion til Laura Lundys model for børneinddragelse 

Plakaten giver en overordnet introduktion til, hvordan I på anbringelsessteder kan arbejde med børneinddragelse ud fra Laura Lundys model.

Plakat med Laura Lundys model for børneinddragelse 

Dialogkortene består af refleksionsspørgsmål og kan fx bruges til drøftelser om børneinddragelse på møder på børne- og ungehjem eller som forberedelse før en samtale med et barn eller en ung.

Dialogkort til Laura Lundys model om børneinddragelse

Redskabet kan bruges på børne- og ungehjem til at forberede barnet inden fx et netværksmøde eller et statusmøde med barnets børne- og ungerådgiver. Redskabet giver barnet eller den unge mulighed for at gøre sig tanker og overvejelser om mødet sammen med dig som kontaktpædagog eller anden nær voksen omkring barnet.

Redskab - Gør mig klar til mit møde 

Redskabet sætter fokus på, om barnet har oplevet at blive lyttet til, fik mulighed for at sige sin mening og ved, hvad der skal ske fremadrettet. Redskabet kan bruges til at samle op på møder og samtaler I har haft på børne- og ungehjemmet med såvel ét enkelt barn som en gruppe, men har altid fokus på den enkeltes oplevelse.

Redskab - Inden vi afslutter 

Børnebevidningsbreve skrives af jer som plejeforældre eller pædagoger på børne- og ungehjem til barnet i et børnevenligt sprog. Brevet giver barnet adgang til fortællinger fra barnets liv om, hvor det kommer fra og hvad det har oplevet. Du kan fx skrive ét, hvis du stopper som kontaktperson/kontaktpædagog for barnet, eller hvis barnet skifter anbringelsessted eller flytter hjem til sine forældre.

Redskab - Børnebevidningsbreve 

Kontakt

Lotte Hestbæk
Chefkonsulent

Inddragelse på myndighedsområdet

Vil du vide mere om inddragelse af børn og unge på myndighedsområdet? 

Klik her for at finde viden og redskaber