I en kommunes arbejde med at skaffe boliger til socialt udsatte borgere er det vigtigt at være opmærksom på de forskellige værktøjer, der er til rådighed, og anvende dem i det strategiske arbejde.
Vigtigst er den almindelige kommunale anvisning til:
Almene familieboliger
Ungdomsboliger
Ældreboliger
Dertil kan det være en stor hjælp at skabe et overblik over kommunens boligmasse, f.eks. hvor mange billige boliger der tilgængelig i de respektive almene boligafdelinger, og i hvor høj grad den kommunale anvisning anvendes.
Læs mere herom under Nøgletal for boliger til socialt udsatte
Oversigt over boliger til særlige målgrupper
Inden for almenboligloven findes en lang række særlige boligformer målrettet forskellige grupper af socialt udsatte borgere. Nogle af disse nicheboliger udgør en særlig udnyttelse af enten familie-, ungdoms-, eller ældreboliger ofte gennem en form for huslejetilskud, mens andre udgør en egentlig selvstændigt opført boligform, der f.eks. modtager etableringstilskud.
Nedenfor er de forskellige boligformer kort beskrevet, og uddybes på følgende sider.
Udslusningsboliger
En udslusningsbolig er en midlertidig mærkning af en bolig, som udlejes til en særlig personkreds af udsatte borgere. Udlejning sker med et midlertidigt huslejetilskud i almene familie, ungdoms eller ældreboliger. Borgeren overtager bagefter boligen på almindelige vilkår.
Målgruppen er borgere med nedsat psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer, herunder borgere, der opholder sig i midlertidige boformer.
Udslusningsboliger
Skæve boliger
En skæv bolig er en selvstændig, almen boligtype, som ofte etableres som mindre pavillonhuse med god afstand til anden boligbebyggelse. Borgerne får støtte af en social vicevært.
Målgruppen er særligt udsatte borgere, ofte med svære sociale problemer og misbrug m.m., der ikke kan finde sig til rette i almindeligt boligbyggeri.
Skæve boliger
Særligt billige boliger
En særligt billig bolig er en almen familiebolig med et midlertidigt huslejetilskud, der nedtrappes over 9 år.
Målgruppen er boligsøgende med et akut boligbehov og en lav betalingsevne, herunder borgere i hjemløshed.
Særligt billige boliger
Boligsociale bofællesskaber
En særlig indretning af almene familie- eller ældreboliger, der sikrer boliger med en lav husleje og et støttende fællesskab.
Ofte anvendt til udsatte borgere med handicaps eller flygtninge med særlig lav betalingsevne.
Boligsociale bofællesskaber
Startboliger
Almene ungdomsboliger eller kollektive bofællesskaber målrettet unge med særlige behov, som får støtte af en social vicevært.
Målgruppen er borgere i alderen 18 til og med 24 år, der har behov for bostøtte.
Startboliger
Inklusionsboliger
En særlig mærkning af almene familieboliger, der udlejes til målgruppen i op til 2 år. Målgruppen er psykisk og socialt sårbare borgere, der i en periode har behov for en bolig med tilknyttede sociale støttefunktioner.
Inklusionsboliger
Flygtningeboliger
Små almene familieboliger med fuld kommunal anvisningsret etableret med statslig støtte for at sikre en lav husleje. For at løse påtrængende boligsociale opgaver i kommunen, herunder boligplacering af flygtninge.
Flygtningeboliger
Læs mere om boliger målrettet socialt udsatte borgere
Fra bolig til hjem - Relevante boligløsninger til borgere i hjemløshed
Bekendtgørelse om tilskud til almene boliger til særligt udsatte grupper
Vejledning om udlejning af almene boliger