Etablering af nye boliger skal som udgangspunkt ske i eksisterende udlagte boligområder i byzone eller i landsbyer og i overensstemmelse med kommunens planlægning.
Der kan som udgangspunkt ikke meddeles landzonetilladelse til spredt bebyggelse i det åbne land, heller ikke selv om der er tale om mindre bygninger, og de er på hjul.
Hvis ejendommen, hvor bebyggelsen ønskes opført, er omfattet af en lokalplan, afhænger det af lokalplanens bestemmelser, hvad der kan opføres i området. På Plandata.dk kan man se, hvilke planer der gælder for et område (kommuneplanrammer og lokalplaner).
Hvis der er tale om etablering af bofællesskaber i landzone, kræves landzonetilladelse fra kommunen. Et af hovedhensynene bag zoneinddelingen er at undgå spredt bebyggelse i det åbne land, og dermed sikre en klar grænse mellem by og land, og at byudvikling sker, hvor der gennem planlægningen er åbnet mulighed for det, bl.a. af hensyn til infrastruktur og offentlig service – ”indefra- og ud”- princippet.
Kommunen har mulighed for at meddele enkelttilladelse efter planlovens landzoneregler f.eks. til huludfyldning i landsbyer, ligesom der er mulighed for at meddele landzonetilladelse til etablering af flere boligenheder i eksisterende bygninger, hvis bygningen er egnet til boligformål som f.eks. en nedlagt skole eller tidligere plejehjem og under iagttagelse af de hensyn, der ligger bag landzonereglerne.
Hvis der er tale om et større antal boliger forudsættes som udgangspunkt lokalplanlægning, og at det sker i byzone. Der henvises til Vejledning om landzoneadministration.
Vejledning om landzoneadministration
Spørgsmål om etablering af nye boliger skal rettes til kommunen, der er planmyndighed og landzonemyndighed. Generelle spørgsmål om fortolkning af planloven kan rettes til Plan- og Landdistriktsstyrelsen.