Podcast om senfølger

Fagpersoner kan opleve berøringsangst og tvivl i arbejdet med borgere med senfølger. Social- og Boligstyrelsens podcasts dykker ned i nogle af de problemstillinger, som kan være på spil, når fagpersoner møder voksne med senfølger.

I Social- og Boligstyrelsens podcastserie om senfølger kan du finde inspiration til, hvordan indsatsen til borgere med senfølger kan styrkes.

Serien er henvendt til dig, som arbejder i en kommune, og som i dit daglige arbejde kan møde borgere med senfølger.

Podcastserien består af tre afsnit: "Den blinde makker", "Den traumebevidste tilgang" og "Forandringer - med organisationen i ryggen.

Serien er produceret og tilrettelagt af lydkollektivet MildVild for det tidligere Socialstyrelsen.

Mareridt, flashbacks, følelsen af at være en zombiefigur og ikke have nogen behov. Senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen kan være svære at få øje på, selvom de kan have store konsekvenser i borgerens dagligdag.

I det første podcastafsnit kan du få et indblik i, hvad senfølger er, hvordan det kan opleves at leve med dem, og hvordan de kan komme til udtryk i kontakten med kommunen.

Medvirkende: Cleo Borrowman - forperson for landsforeningen Landsforeningen Spor, Gry Sara Windelev - sexolog, kropsterapeut og frivillig i Landsforeningen Spor, Gyrith Karskov Berthelsen - psykolog ved Centre for Seksuelt Misbrugte (CSM).

Lyt på SoundCloud: Afsnit 1: Den Blinde Makker

Hent transskriptionen af afsnit 1 her

Hvordan kan man som fagperson i en kommune tale med og hjælpe en borger, som er traumatiseret efter fx at have været udsat for et seksuelt overgreb i opvæksten?

I det andet podcastafsnit giver speciallæge i psykiatri, Cæcilie Buhmann, en række konkrete råd og inspiration til, hvordan du kan møde en traumatiseret borger med en traumebevidst tilgang både i planlægningen, under samtalen og i opfølgningen.

Medvirkende: Cæcilie Böck Buhmann - speciallæge i psykiatri og medlem af ”Center for Traumebevidst Tilgang”

Lyt på SoundCloud: Afsnit 2: Den traumebevidste tilgang

Kolding kommune er en af de organisationer, der har udarbejdet en handlingsplan for arbejdet med borgere med senfølger.

I det tredje podcastafsnit fortæller socialrådgiver og misbrugsbehandler Helle Tender om, hvordan der med handlingsplanen bl.a. er kommet et øget fokus på supervision, vidensdeling og arbejdsmiljøet på hendes arbejdsplads, og hvordan det har styrket hende i sit daglige arbejde både fagligt og personligt.

Medvirkende: Helle Tender - socialrådgiver og misbrugsbehandler ved Kolding Rusmiddelbehandling.

Lyt på SoundCloud: Afsnit 3: Forandringer - med organisationen i ryggen

Hent transskriptionen af afsnit 3 her.

Ud over at lytte til podcastserien kan du blive klogere på emnet ved at se Socialstyrelsens to film om senfølger efter seksuelle overgreb.

Se filmene her

Filmene og podcasts udspringer af en handlingsplan, der skal styrke indsatsen til voksne med senfølger.

Handlingsplanen kan hentes her.

Du kan også læse mere om senfølger efter seksuelle overgreb på Vidensportalen.

 Læs mere på Vidensportalen her

Senest opdateret 16-05-2022

Kontakt

Sabine Lyø Andersen
Fuldmægtig