Det er langt fra alle mennesker med senfølger, som selv opsøger hjælp til at bearbejde overgrebene, og der går ofte lang tid fra overgrebene har fundet sted, til personen siger det højt og eventuelt beder om hjælp.
Selvom senfølgeramte voksne ofte er i kontakt med kommunen, kan det være svært at blive opmærksom på, om en borger har senfølger. Det kan betyde, at den kommunale indsats ikke får den ønskede virkning.
Derfor er det vigtigt, at kommunale fagpersoner har en opmærksomhed på potentielle tegn og reaktioner på senfølger, og at de ved, hvordan de understøtte, at målgruppen får den støtte og hjælp, de har behov for.
Viden og redskaber til kommunale fagpersoner
Det tidligere Socialstyrelsen har udviklet en håndbog, som samler aktuelt bedste viden, faglige råd og inspiration til, hvordan kommunale fagperson kan hjælpe og støtte senfølgeramte på en hensigtsmæssige måde.
Håndbogen suppleres af et sæt refleksionskort og to plakater, som kan inspirere til at starte samtalen om senfølger på din arbejdsplads.
Materialerne skal være med til at styrke indsatsen til voksne med senfølger, så de i højere grad bliver set, hørt og får den rette hjælp. Formålet er desuden nedbryde det tabu og den berøringsangst, som senfølger efter seksuelle overgreb kan være forbundet med.
Håndbogen kan hentes i en digital version. Refleksionskort og plakater kan både downloades digitalt og bestilles i trykte versioner. Alle materialerne er gratis.
Hent og bestil håndbogen her
Hent og bestil refleksionskortene her
Hent og bestil plakaterne her