For at tage hånd om de bagvedliggende udfordringer, der kan ligge bag en svær spiseforstyrrelse, kan det være relevant at støtte personen til at udvikle og vedligeholde sine psykologiske kompetencer og modtage psykoterapi.
Indsatsen bør støtte personen til at håndtere og regulere egen adfærd, vanskelige tanker og følelser med henblik på at øge muligheden for at personen kan leve det liv vedkomne ønsker. Man kan fx arbejde med at fastholde motivationen, at lære at rumme usikkerhed og håndtere vanskelige følelser, øge bevidsthed om egne ønsker for et liv uafhængigt af spiseforstyrrelsen, samt troen på at kunne nå sine drømme og mål.
Psykoterapi tilbydes som en metode til behandling af spiseforstyrrelser, både i form af individuelle og gruppebaserede sessioner.
Formålet med psykoterapien er at hjælpe personen med at ændre skadelig adfærd og normalisere spisemønstre. I terapien arbejder man bl.a. med ambivalens, motivation, samt de dybere liggende årsager til spiseforstyrrelsen. Blandt de terapiformer, der anvendes, er eksempelvis kognitiv adfærdsterapi, narrativ terapi, dialektisk adfærdsterapi, familiebaseret terapi, systemisk familieterapi mm.
Psykoterapien støtter personen i at kunne identificere og håndtere udfordrende adfærdsmønstre, følelser og tanker. Behandlingen kan for eksempel strække sig over en længere periode, hvor fokus skifter fra spisemønstre til dybere psykologiske udfordringer. Især for personer med langvarige og svære spiseforstyrrelser kan vedvarende støtte være nødvendig for at opnå en bedre livskvalitet.