Digital isbn: 978-87-94445-97-9

Familiens vej – på tværs af velfærdsområder

2024

Mange familier i udsatte positioner modtager ikke en tilstrækkeligt sammenhængende og virksom indsats. Denne analyse præsenterer tre kritiske succesfaktorer, som kommuner med fordel kan fokusere på, hvis de ønsker at arbejde mere sammenhængende med familier i udsatte positioner.

Familier i udsatte positioner møder ofte et svært gennemskueligt offentligt system, som i høj grad er gearet til at arbejde med enkeltstående udfordringer i familien, men i mindre grad til at arbejde med helheden og kompleksiteten i en families samlede situation på tværs af forældre og børn.

En sammenhængende familieindsats handler ikke mindst om et fælles familiesyn på tværs af velfærdsområder. Et fælles familiesyn betyder, at der er blik for den samlede families udvikling, trivsel og ressourcer, og at disse er gensidigt afhængige. Således at barnets trivsel og udvikling kan øges ved at øge trivslen hos forældrene – og omvendt.

For familierne betyder et fælles familiesyn, at familien bliver mødt med den samme tilgang, uanset hvilken dør de går ind ad i det kommunale system.

Målgruppen for en sammenhængende familieindsats

Familier i målgruppen for en sammenhængende familieindsats er i analysen afgrænset som familier, hvor både børn og forældre er i udsatte positioner, og på den baggrund er i kontakt med det offentlige system. I 2022 var der mere end 67.000 personer i målgruppen for en sammenhængende familieindsats, ca. 34.000 børn og 33.000 voksne.

Både børn og voksne i målgruppen modtager en lang række forskellige indsatser, særligt på social- og beskæftigelsesområdet.

Analysens indhold

Analysen inddrager både kvantitative og kvalitative data. Første del af analysen er en registerdatabaseret analyse af målgruppen for en sammenhængende familieindsats og det udfordringsbillede, der kendetegner henholdsvis børn og voksne i målgruppen. Herefter følger en beskrivelse af potentialer og udfordringer ved at styrke sammenhængen for familier på tværs af voksen- og børneområdet. Den anden del af analysen beskriver tre kritiske succesfaktorer for at arbejde sammenhængende med familier i udsatte positioner.

De kritiske succesfaktorer er:

  • Fælles målbillede og opfølgning
  • Koordinering med og om familien
  • Prioritering af tillidsfuldt samarbejde.

Analysen gennemgår de tre kritiske succesfaktorer med en beskrivelse af:

  • Hvad den enkelte succesfaktor indeholder
  • Hvorfor den er afgørende for en mere sammenhængende familieindsats
  • Hvordan der kan arbejdes med den i praksis for at understøtte en sammenhængende familieindsats.

Bag om analysen

Analysen er baseret på en registerdatabaseret målgruppeanalyse og interviews i fem kommuner med i alt 32 interviewpersoner. De fem kommuner er udvalgt på baggrund af deres erfaring med at arbejde sammenhængende omkring familier på tværs af voksen- og børneområdet.

Analysen bygger videre på en tidligere udgivelse, ”Seks kritiske succesfaktorer for implementering af helhedsorienteret indsats for udsatte voksne” (2023).

Seks kritiske succesfaktorer for implementering af helhedsorienteret indsats for udsatte voksne