Kun 38 pct. af børn og unge, der er anbragt uden for eget hjem, består dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøve. Det er også 38 pct., der har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse som 25-årig. For den øvrige befolkning er de tilsvarende tal henholdsvis 87 pct. og 82 pct. (tal for skoleåret 2022/23).
Social- og Boligstyrelsen er derfor i samarbejde med to kommuner i gang med at udvikle en indsats, der skal styrke skolegang og læring for børn og unge, som er anbragt på børn- og ungehjem.
For at sikre en bred relevans af indsatsen i forskellige kommunale rammer søger vi nu kommuner, som har lyst til at sætte fokus på området ved at være tilknyttet initiativet som referencekommune.
Hvad går det ud på?
Som referencekommune bidrager I på udvalgte workshops til at kvalificere udviklingsarbejdet i projektkommunerne, ligesom projektkommunerne undervejs vil dele deres erfaringer med indsatsen. Herigennem får I inspiration til at udvikle jeres egen praksis og mulighed for at præge udviklingen af indsatsmodellen. Derudover vil møderne i indsatsen være en mulighed for at styrke det tværprofessionelle samarbejde og dialog mellem repræsentanter for skole, børne- og ungehjem og myndighed.
Indsatsen har fokus på at udvikle sammenhængende læringsmiljøer på tværs af skole og børne- og ungehjem. Det tværprofessionelle samarbejde mellem skole, børne- og ungehjem samt børne- og ungerådgivere står derfor centralt, og lige så afgørende er en systematisk inddragelse af børnene og de unge selv. Børnene og de unge kan enten være tilknyttet et alment skoletilbud eller et specialundervisningstilbud. Det overordnede formål er, at flere anbragte børn og unge kan fastholde deres tilknytning til almene undervisningstilbud.
Kan I se jer selv i ovenstående, er det måske noget for jer at blive referencekommune. I er ikke forpligtet til selv at arbejde med indsatsmodellen, men I skal have ønske om at arbejde med de samme nøgleområder og være indstillet på at give feedback på udviklingen af indsatsen.
Få mere at vide om at være referencekommune
Læs om den foreløbige indsatsmodel
Det praktiske
Alle referencekommuner inviteres til at deltage i et virtuelt opstartsmøde den 26. november 2024, og henover de næste cirka to år afholder Social- og Boligstyrelsen fire mødedage, hvor både referencekommuner og projektkommuner deltager. Det første møde er den 23. januar 2025, mens de næste finder sted i tredje kvartal 2025 og i starten af 2026. Hver referencekommune kan deltage med tre-fire ledere.
Der er plads til tre-fire referencekommuner i projektet, og pladserne fordeles efter først til mølle-princippet.
Kontakt
Hvis I vil vide mere eller ønsker at deltage, kan I kontakte projektmedarbejder Lasse Brandi Jensen på e-mail labj@sbst.dk eller telefon 41 74 00 11.