En systematisk og målrettet sagsbehandling, hvor barnet, familien og netværket inddrages, er afgørende for, at udsatte børn og unge får den nødvendige støtte og hjælp til at lykkes bedst muligt i eget liv.
Som kommune har I nu mulighed for at ansøge om et forløb med Task Forcen på børne- og ungeområdet, hvor vi samarbejder om at udvikle sagsbehandlingen.
Hvad sker der i et Task Force-forløb?
Et Task Force-forløb har fokus på, hvordan I kan øge kvaliteten på børne- og ungeområdet. Undervejs ser vi på, hvordan I kan styrke og udbrede velfungerende elementer i sagsbehandlingen til en hverdagspraksis på det samlede myndighedsområde.
Forløbet vil også have fokus på implementering af barnets lov, som trådte i kraft 1. januar 2024. Med et Task Force-forløb kan I derfor sikre jer, at I får ekstra støtte til at håndtere den nye lovgivning og fx kan få hjælp til at afklare tvivlsspørgsmål.
I forløbet tilbyder vi rådgivning og forskellige aktiviteter, der kan understøtte både udvikling og implementering.
Vi har især fokus på:
- kompetenceudvikling
- arbejdsgange og procedurer
- ledelse og styring.
Hvordan foregår det?
Det samlede forløb varer ca. 2 år, og det er gratis for jer. Det gennemføres i et samarbejde mellem jer, Social- og Boligstyrelsen og Ankestyrelsen. Forløbet indledes med en analyse af jeres myndighedspraksis på børne- og ungeområdet. Samtidig igangsættes relevante udviklingsaktiviteter og kompetenceudvikling til rådgivere og faglige ledere.
På baggrund af analysen og Task Forcens anbefalinger laver vi i samarbejde en udviklingsplan, der fastlægger de mål og resultater, som I forventer at nå i jeres kommune under forløbet. Analysen baseres bl.a. på en gennemgang af udvalgte sager og interviews med myndighedssagsbehandlere, ledere og samarbejdspartner. Task Forcen forpligter sig til at støtte jer i udformningen, gennemførelsen og opfølgningen af udviklingsarbejdet.
Hvad er jeres udbytte?
Et Task Force-forløb bidrager til at styrke kvaliteten af kommunens sagsbehandling og understøtte en helhedsorientereingen og systematisk praksis. En række af de forbedringer af sagsbehandlingen, som deltagende kommuner har oplevet, er:
- Fokuserede børnefaglige undersøgelser
- Børn og forældres perspektiv inddrages i øget grad
- Øget inddragelse af netværket omkring barnet
- Præcise og målbare mål i handleplaner
- Kvalificering af arbejdsgange for sagsbehandlingen
- Kvalificering og læringsorienteret brug af ledelsestilsyn
- Højere grad af ensartethed i sagsarbejdet på tværs af medarbejdergrupper
- Kompetenceudvikling af både rådgivere og ledere.
Praktiske oplysninger
Vi åbner en ny ansøgningsrunde for kommuner, der ønsker et Task Force-forløb. Der er opstart i 4. kvartal 2024 eller 1. kvartal 2025. Ansøgningsfristen er den 22. august 2024 kl. 12.
Forud for ansøgning, skal kommunen holde et formøde med Task Forcen.
Læs mere og hent ansøgningsmaterialet