Forældre, der måske har brug for lidt ekstra støtte for at skabe de bedste rammer for deres børn, skal opleve, at det er nemt at få hjælp. Og at indsatsen hænger sammen, så rådgivningen fra familiekonsulenten og sundhedsplejersken ikke stritter i hver sin retning, og kommunale, regionale og frivillige tilbud kan supplere hinanden.
Som del af aftalen om Børnene Først arbejder foreløbig 42 kommuner med at udvikle familiehuse. Intentionen er at give en let adgang til de indsatser og tilbud, forældre og familier får, og samtidig sikre sammenhængen imellem dem. Det skal styrke den tidlige indsats, så fx små tegn på mistrivsel hos børn eller forældre fanges i tide, og problemerne afhjælpes, før de vokser sig store.
Mange kommuner er allerede godt i gang med at samle og udvikle deres tidlige indsatser i familiehuse. For at understøtte det fortsatte arbejde udgiver Social- og Boligstyrelsen nu et inspirationsmateriale, hvor der især er fokus på familiehusenes tværfaglige sigte.
Det kan I læse om
Udgivelsen beskriver de faglige kernelementer for arbejdet og giver også et bud på både grundlæggende værdier og organisatoriske forudsætninger.
For at bidrage mest muligt til det praktiske arbejde rummer materialet også en række eksempler på, hvordan familiehuse kan skabe let adgang til en vifte af relevante tilbud og indsatser. Det kan spænde meget vidt - fra fx den regionale fødselsforberedelse og kommunens jobcenter til tilbud i civilsamfundet om baby-cafe og legestue.
Gennem familiecases kan I desuden få inspiration til faglig refleksion om, hvordan I bedst støtter familiernes vej til hjælp via familiehusene.
Målgruppen for materialet
Materialet henvender sig bredt til ledelse og fagprofessionelle i kommuner, fx sundhedspleje, PPR, myndighed, det udførende område, dagtilbud og jobcenter samt ledelse og medarbejdere i regionalt regi, fx jordemødre.
Derudover henvender materialet sig også til øvrige samarbejdspartnere for familiehusene, fx praktiserende læger, psykiatri og civilsamfundsaktører.
Materialet er udviklet med sparring fra en referencegruppe med repræsentanter fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, Sundhedsstyrelsen, Center for Frivilligt Socialt arbejde samt Esbjerg Kommune og Ringsted Kommune.
Se inspirationsmaterialet her