Guiden til sagsbehandlere og ledere på myndighedsområdet er en del af et samlet koncept for udvikling og omlægning af socialpsykiatrien til en recovery-orienteret rehabiliterende praksis. Guiden er bygget op efter otte faglige principper for recovery-orienteret rehabilitering, som skal afspejle sig i hele den faglige praksis. De otte principper er:
- Tag udgangspunkt i borgernes håb, ønsker og drømme
- Fokusér på borgernes ressourcer
- Inddrag borgernes netværk og de almene fællesskaber
- Mød borgerne med åbenhed, tillid og respekt
- Hjælp borgerne så tidligt som muligt
- Arbejd koordineret med borgernes samlede livssituation
- Følg op, så indsatsen altid er den rette
- Brug viden og metoder, der virker
For at gøre guiden anvendelig i den daglige sagsbehandling, er de forskellige principper koblet til faserne i sagsbehandlingen, der hvor det enkelte princip spiller en særlig rolle.
For hvert af de otte principper i guiden beskrives det:
- Hvad indeholder princippet
- Hvorfor skal du arbejde med princippet
- Hvordan kan du arbejde med princippet
- Dilemmaer og barrierer
Guiden henvender sig til myndighedssagsbehandlere og ledere på myndighedsområdet, som varetager sagsbehandlingen relateret til mennesker med psykiske vanskeligheder. Guiden kan også anvendes som inspiration til sagsbehandlere på det øvrige voksenområde, fx borgere med et handicap eller med sociale problemer.
Lederens særlige rolle uddybes også i guiden, da lederen har en vigtig rolle i at sætte de rammer, der er nødvendige for, at medarbejderne kan arbejde recovery-orienteret rehabiliterende.