Vold og seksuelle overgreb kan have vidtrækkende konsekvenser for børn og unge. Børn udsat for vold eller seksuelle overgreb har fx øget risiko for depression, angstlidelser, spiseforstyrrelser og selvmordsadfærd.
Som samfund har vi ansvar for at beskytte børn og unge mod alle former for overgreb. Og at være opmærksomme og reagere så tidligt som muligt, hvis de finder sted.
For bedst muligt at leve op til vores fælles ansvar etablerede Social- og Boligstyrelsen i 2023 et netværk, hvor 25 centrale aktører på området samarbejder om at bekæmpe vold og seksuelle overgreb mod børn.
Her er udfordringerne
Som sin første opgave giver netværket i en ny udgivelse sit bud på, hvorfor vi - trods både et stærkt velfærdssamfund og tydelig lovgivning - ikke lykkes bedre på området. I alt identificeres otte udfordringer:
- Vold og seksuelle overgreb forebygges ikke tilstrækkeligt
- Børn og voksne mangler viden om vold og seksuelle overgreb samt børns ret til beskyttelse.
- Personer, der udøver eller er i risiko for at udøve vold og seksuelle overgreb, får ikke hjælp.
- Begrænset fokus på at forebygge seksuelle overgreb og negativ social kontrol via digitale platforme.
- Håndtering af sager om vold og seksuelle overgreb tager ikke afsæt i viden om barnets følelsesmæssige situation.
- Fagprofessionelle mangler viden om vold og seksuelle overgreb samt handlemuligheder.
- Barnet og familien modtager ikke altid tilstrækkelig hjælp, når volden eller det seksuelle overgreb er afdækket.
- Manglende helhedsorienteret tilgang til at bekæmpe vold og seksuelle overgreb.
Hent netværkets udgivelse
Det strategiske netværk om vold og seksuelle overgreb mod børn
Formålet med netværket er at identificere strategiske udviklingsperspektiver og skabe synergi mellem tiltag, indsatser, forskning og strategier om vold og seksuelle overgreb til gavn for børn i Danmark.
Det forudsætter en fælles forståelse af, hvad der er de centrale udfordringer for at lykkes bedre med indsatsen. Et fælles udgangspunkt er afgørende for at koordinere og skabe synergi på tværs af aktørerne på området. Derfor har netværket som sit første initiativ beskrevet udfordringerne på området.
I 2025 vil netværket vende blikket mod udviklingsmuligheder og give sin vurdering af, hvordan udfordringerne kan imødegås, så der skabes reel forandring for børn og unge, der enten er i risiko for eller er udsat for vold og seksuelle overgreb.
Læs mere om netværket