Hvad er forskellen på fastholdelse og guidning? Må man bruge sengehest for at undgå, at en borger falder ud? Hvordan defineres gyldigt samtykke? I hvilke situationer skal der foreligge en forhåndsgodkendelse? Og hvordan er det nu med brugen af stofseler og dørlås?
Spørgsmålene, der knytter sig til magtanvendelsesområdet, kan være mange.
Alle borgere har ret til bevægelsesfrihed, privatliv og personlig integritet. Det gælder også borgere, der har et – måske stort – behov for hjælp og støtte efter serviceloven, fx på grund af udviklingshæmning eller demens.
I det daglige arbejde kan der imidlertid opstå situationer, hvor medarbejderne ser sig nødsaget til at foretage handlinger, der er et indgreb i borgerens rettigheder, for at tage vare enten på borgeren selv eller på andre personer.
FAQ med 10 emner
Reglerne for brugen af magtanvendelse er beskrevet i serviceloven og blev revideret i 1. juli 2024. Social- og Boligstyrelsen varetager formidling af reglerne, og som led i denne opgave offentliggøres nu opdaterede udgaver af både vores pjece med grafisk overblik og vores FAQ om området.
FAQ’en og pjece henvender sig særligt til kommuner, regioner og botilbud, der her kan finde svar på de mest almindelige spørgsmål, der kan opstå. Også borgere er naturligvis velkomne til at søge svar her.
FAQ’en er baseret på de konkrete henvendelser, som Social- og Boligstyrelsen har modtaget om lovgivningen siden 2020, hvor styrelsen oprettede en særlig postkasse til formålet.
Indholdet i FAQ’en er ordnet alfabetisk og er delt op i disse 10 overordnede emner:
- Fastholdelse
- Forhåndsgodkendelser
- Fysisk guidning
- Klagevejledning
- Personlig hygiejne
- Samtykke
- Sengehest
- Skemaer, indberetning og registrering
- Stofseler
- Særlige døråbnere
Pjecen rummer:
- En kort introduktion til de grundlæggende forudsætninger for magtanvendelse i serviceloven
- Et grafisk overblik over kapitel 24, 24 a og 24b i servicelovens afsnit IIV
Du finder FAQ og pjece her