Årsrapport 2023 om socialtilsynene

28-10-2024

Tilbud og plejefamilier er generelt tilfredse med samarbejdet med socialtilsynene. Det viser Social- og Boligstyrelsens årsrapport om de fem socialtilsyns virksomhed i 2023. Det fremgår også, at der er forskellige variationer på tværs af landet.

Rapporten for 2023 er netop udgivet, og den viser, at de fem socialtilsyn ved udgangen af året førte tilsyn med godt 2.000 tilbud og knap 5.200 plejefamilier.

Rapporten sætter denne gang særligt fokus på tre områder, nemlig:

  • tilsynsrapporterne
  • borgernes uddannelse og beskæftigelse
  • brugen af plejefamilietypologien.

Indholdet i tilsynsrapporter

Socialtilsynene skal udarbejde en tilsynsrapport hver gang, der er gennemført et tilsyn. Rapporten skal indeholde socialtilsynets vurdering af kvaliteten i det enkelte tilbud eller plejefamilie.

Det fremgår af Social- og Boligstyrelsens årsrapport, at socialtilsynene har en uensartet praksis for tilsynsrapporter, hvilket stiller tilbud og plejefamilier forskelligt.

Derfor anbefaler Social- og Boligstyrelsen blandt andet, at tilsynsrapporter på tværs af socialtilsynene bør have samme minimumsindhold.

Borgernes uddannelse og beskæftigelse

Når socialtilsynet godkender og fører driftsorienteret tilsyn med tilbud og plejefamilier, skal der anvendes en bestemt kvalitetsmodel i vurderingen af, om et tilbud eller en plejefamilie har den fornødne kvalitet.

Social- og Boligstyrelsen har konstateret, at socialtilsynene ikke har bedømt kvalitetsmodellens tema om borgernes uddannelse og beskæftigelse efter modellens intentioner.

Derfor anbefaler Social- og Boligstyrelsen blandt andet, at socialtilsynene justerer praksis, så tilbuddene bliver bedømt efter, hvor mange borgere der reelt er i uddannelse eller beskæftigelse, og at socialtilsynene går i dialog med tilbuddene om, hvorfor temaet er vigtigt for alle tilbud.

Brugen af plejefamilietypologien

Socialtilsynene godkender plejefamilier efter tre plejefamilietyper: almen, forstærket og specialiseret plejefamilie. Årsrapporten viser, at socialtilsynene overordnet set har en ensartet forståelse af plejefamilietypologien, men at der er visse forskelle i forbindelse med indplacering af nygodkendte plejefamilier.

Social- og Boligstyrelsen anbefaler her, at praksis justeres, så alle socialtilsyn bruger typologien på helt samme måde.

Som tillæg til årsrapporten er udgivet en bilagsrapport, som indeholder nøgletal om socialtilsynenes aktiviteter i 2023. Det omfatter eksempelvis antal tilsynsbesøg, herunder fordelingen mellem uanmeldte og anmeldte tilsynsbesøg, sagsbehandlingstider ved godkendelse, antallet af sanktioner og omfanget af magtanvendelser. Også her ses forskelle i socialtilsynenes praksis.

Se årsrapporten for socialtilsynene 2023

 

Kontakt

Karen Beck Mathiesen
Fuldmægtig

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her