Forskning viser, at et godt match mellem barn og anbringelsessted skaber bedre forudsætninger for stabilitet i anbringelsen. Matchmodellen i dette projekt er udviklet for at hjælpe kommunerne med at sikre det bedst mulige anbringelsessted for hvert barn. Fire danske kommuner har bidraget til udviklingen af modellen, som bygger på systematiske arbejdsgange og en styrket inddragelse af barn og forældre.
Modellen skal støtte udviklingen af praksis på anbringelsesområdet for at styrke matchet mellem barn og anbringelsessted og skabe grundlag for en stabil og sammenhængende anbringelse. Den omfatter en grundig matchproces, der starter, når beslutningen om anbringelse træffes, og fortsætter op til tre uger efter barnets indflytning på anbringelsesstedet. En central del af modellen er den løbende inddragelse af barn og forældre i processen.
Kerneelementerne i modellen består af:
- Et tværfagligt kvalificeret beslutningsgrundlag for anbringelse og anbringelsesform.
- Systematisk indsamling af viden om barnets hverdagsliv.
- Indhentning af viden om anbringelsesstedets børnesyn, pædagogiske kompetencer og rammer.
- Samarbejde med anbringelsesstedet i vurdering af match.
- Forberedelse af barn og forældre på skiftet, herunder sociale relationer, skoleforhold og fritidsinteresser.
Modellen målrettet alle børn under 18 år, der skal anbringes uden for hjemmet. Den kan anvendes i både planlagte og akutte anbringelsesforløb samt i anbringelser med og uden samtykke fra forældremyndighedsindehaveren.
Alle kerneelementerne er beskrevet i modelbeskrivelsen, herunder kerneelementernes formål, hvordan de kan implementeres i praksis og kompetencekrav. Undervejs indgår understøttende redskaber fra de fire kommuners praksis. Alle kommuner, som ønsker at implementere Styrket match af barn og anbringelsessted kan bruge modelbeskrivelsen som en guide til, hvordan deres praksis på anbringelsesområdet skal se ud.