Udvikling af en indsats til unge med selvskade og spiseforstyrrelse er et modningsprojekt, som blev gennemført i perioden 2021-2023 i samarbejde med fire kommuner.
Formålet med initiativet var at udvikle en indsats til unge i alderen 12-29 år med mild til moderat selvskadende adfærd og/eller spiseforstyrrelser. Indsatsen skulle dels øge trivsel og mestring af hverdagslivet. Og dels stabilisere eller reducere spiseforstyrrelsen og den selvskadende adfærd, så den enkelte unge kan fastholde eller genetablere et hverdagsliv med sociale fællesskaber, skole, uddannelse og arbejde.
Slutevalueringen henvender sig til alle, som ønsker viden om en forebyggende indsats til unge med selvskade og spiseforstyrrelse, men har en særlig relevans for de kommunale ledelses- og udførerniveauer, som beskæftiger sig med unge.
Alle fire projektkommuner har implementeret samtaleforløb til unge, og tre ud af fire kommuner har generelt arbejdet i overensstemmelse indsatsen. Dog har nogle dele af indsatsen vist sig vanskelige at arbejde med.
Resultater på ungeniveau:
- Indsatsen viser lovende resultater for udviklingen i de unges trivsel og personlige recovery.
- Selvskadende tanker er reduceret betydeligt, når de unge stopper i indsatsen. Andelen af unge, som har skadet sig selv i måneden op til opstart og afslutning ændrer sig ikke.
- De unge oplever gennemsnitligt set at være mindre belastede af svære tanker om krop og mad.
- De unges tilknytning til fritids- og foreningsliv er lav både ved opstart og afslutning af indsatsen, mens samvær med gode venner stiger lidt.
Resultaterne skal dog fortolkes med forsigtighed, bl.a. fordi data er begrænsede.
De estimerede omkostninger forbundet med etablering og drift af indsatsen varierer på tværs af kommunerne og ligger i spændet mellem 1,2 mio. kr. og 2,9 mio. kr. Dette er baseret på en række antagelser, som udfoldes nærmere i rapporten.
Den endelige indsatsguide er under udarbejdelse og vil blive linket til ved publicering.