Støtte til børn efter partnerdrab i familien - En guide til kommuner

2024

Guiden giver et overblik over de relevante sagsskridt i den særlige situation, det er, når et barn har mistet en elle begge sine forældre i forbindelse med partnerdrab. Guiden udpeget bl.a. faglige opmærksomhedspunkter og de samarbejdsrelationer, der skal fungere for at sikre barnet den rette støtte.

I Danmark er der omkring tre sager årligt, hvor børn oplever, at deres ene forælder forvolder den anden forælders død. Udover at barnet har mistet den ene forælder, er den anden forælder enten fængslet eller kan have begået selvmord. Der er derfor tale om sjældne, men alvorlige omstændigheder, der har store konsekvenser for de børn og pårørende, der står tilbage.

 Formålet med denne guide er at vejlede i, hvordan disse børn, som står i en alvorlig livskrise, støttes og hjælpes på både kort og længere sigt.

Guiden er målrettet kommunernes myndighedsafdelinger. Den kan desuden læses af faggrupper, som kommer i kontakt med børn eller unge, der mister en forælder på grund af partnerdrab. Det kan eksempelvis være lærere, pædagoger eller PPR-medarbejdere, som kan have gavn af at have kendskab til de omstændigheder, der følger i tiden efter drabet.

Guidens tre faser

Guiden er kronologisk opbygget i tre faser, der præsenterer de udfordringer, handlemuligheder og samarbejdsrelationer, der er væsentlige på de forskellige tidspunkter.

Fase 1 handler om den akutte fase, dvs. de første døgn efter drabet. Her er fokus særligt på, hvordan man kan etablere sikkerhed og tryghed for barnet og få kontakt til væsentlige pårørende samt relevante fagpersoner.

Fase 2 beskriver de opgaver og opmærksomhedspunkter, der skal håndteres under udarbejdelse af den børnefaglige undersøgelse, som skal afdække barnets behov for støtte. Det vil sige sikring af hensigtsmæssige og relevante løsninger om fx bopæl, forældremyndighed, skolegang og støtte- eller behandlingsbehov.

Fase 3 præsenterer opmærksomhedspunkter i årene efter drabet, hvor det anbefales, at der er kontinuerlig fokus på, om barnets behov ændrer sig, så støtte til barnet løbende tilpasses.  

Afslutningsvis tilbydes en tjekliste, der kan printes og anvendes som en køreplan for sagsbehandlingen.

Guiden er baseret på litteratur på området, viden fra organisationer og kommuner, som har erfaring med børnesager efter partnerdrab, samt interviews med pårørende til børn, som har været udsat for, at en forælder er død efter et partnerdrab.

Guiden er udarbejdet som en del af Handlingsplan mod partnervold og partnerdrab 2023-2026.