Midtvejsevaluering: ABC-gruppeforløb - sammen om at styrke mental sundhed

2024
Midtvejsevaluering ABC-gruppeforløb

Midtvejsevalueringen formidler erfaringerne fra seks kommuners deltagelse i afprøvningsprojektet ABC-gruppeforløb – sammen om at styrke mental sundhed. Midtvejsevalueringen viser, at borgere, der har deltaget i ABC-gruppeforløb oplever en forbedring i deres mentale sundhed, og at de i forløbet deltager i flere meningsfulde fællesskaber.

I projektet har seks kommuner afprøvet ABC-gruppeforløbet – sammen om at styrke mental sundhed. ABC-gruppeforløbet er en tidsbegrænset, recovery-orienteret indsats, som tager udgangspunkt i at fremme mental sundhed gennem bevægelse, fællesskab og meningsfulde aktiviteter.

Denne midtvejsevaluering er gennemført af VIVE, og belyser virkningen af ABC-gruppeforløbet – sammen om at styrke mental sundhed. Fokus er blandet andet på, om forløbet støtter deltagerne til selvstændigt, og i fællesskab med andre, at styrke og vedligeholde deres mentale sundhed og trivsel i hverdagen gennem deltagelse i meningsfulde fællesskaber i lokalsamfundet.

Midtvejsevalueringens resultater:

Overordnet viser resultaterne en positiv og statistisk signifikant forbedring i deltagernes mentale sundhed fra før til efter forløbet.

Det kan fremhæves at:

  • Deltagerne deltager i flere meningsfulde fællesskaber ved forløbets afslutning
  • Der ses en større fremgang i deltagernes sociale og meningsfulde aktiviteter, end i deres generelle aktivitetsniveau
  • Den største procentvise fremgang ses i de første uger af ABC-gruppeforløbet
  • Næsten dobbelt så mange kvinder som mænd rekrutteres til ABC-gruppeforløbet

Undersøgelsens datagrundlag:

Midtvejsevalueringen bygger på regelmæssige spørgeskemabesvarelser om deltagernes mentale sundhed fra 38 ABC-gruppeforløb. Deltagerbesvarelserne er suppleret med interviews med gruppefacilitatorer, projektledere og administrative medarbejdere. Data bygger således på:

  • Seks kommuners afprøvning af forløbet
  • 1029 spørgeskemabesvarelser om fem aspekter af mental sundhed fra 235 deltagere
  • 12 interviews med gruppefacilitatorer, projektledere og administrative medarbejdere i kommunerne.