Analysen ser på en række kommuners implementering af metoden Social Færdighedstræning (SFT) som gruppeindsats og peger på gode løsninger for at understøtte en stærk visitationspraksis, der er afgørende for bæredygtigheden.
SFT er en veldokumenteret indsats, der har vist positiv effekt på deltagernes sociale funktionsniveau og graden af recovery.
Det overordnede mål med metoden er at forbedre den enkelte borgers forståelse af mellemmenneskelige signaler og træne sociale handlekompetencer. Borgeren støttes til at blive mere selvhjulpen og reintegreres i samfundslivet gennem et undervisnings- og træningsforløb, hvor der blandt andet fokuseres på samtalekompetencer og problemløsning.
Centrale fund
Analysen er målrettet kommunale ledere, som står over for implementering af SFT.
Blandt de centrale fund er:
- Kommunerne anvender SFT over for flere målgrupper såsom borgere med psykiske vanskeligheder, autisme, erhvervet hjerneskade og udviklingshæmning.
- Der er økonomiske gevinster forbundet med at tilbyde SFT, når kommunerne kan rekruttere tilstrækkeligt med borgere til et gruppeforløb.
- Visitationsgrundlag på tværs af flere lovgivninger styrker rekruttering, herunder anvendelse af flere paragraffer i serviceloven.
- Rekruttering af borgere, jf. lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kan have betydning for implementering og metodetrofastheden.
- Organisering omkring rekruttering af borgere er afgørende for implementeringen, fx ved flere visitationsindgange og et formaliseret samarbejde med blandt andet beskæftigelse og myndighed.
Analysen er baseret på interviews med ledere og medarbejdere i seks kommuner samt med kompetenceudvikler af SFT.
Derudover er der foretaget en litteraturgennemgang og registeranalyse af modtagere af indsatsen samt beregning af de økonomiske potentialer, der forbundet med den.