Notatet identificerer seks faglige principper for arbejdet med ungestøtte. Principperne er tænkt som guidelines for tilrettelæggelsen af indsatsen i kommunal praksis og har som overordnet formål at styrke de unges overgang fra anbringelse til selvstændigt voksenliv.
Målgruppen for udgivelsen er børne- og ungerådgivere, familiebehandlere, plejefamilier, familieplejekonsulenter, tilsynskonsulenter, pædagoger, lærere og andre, som arbejder med ungestøtte i praksis, samt ledere af disse faggrupper.
VIVE har på baggrund af eksisterende forskning om ungestøtte udledt følgende principper, som notatet gennemgår:
- Støtten tilrettelægges inddragende: Forskning viser, at inddragelse kan reducere de unges bekymringer, give dem ejerskab over eget liv og er med til at sikre, at indsatsen er baseret på de unges ønsker og mål.
- Støtten er gennemskuelig: Mange unge føler sig usikre på deres muligheder i forbindelse med ungestøtte. Unge, der har adgang til en ressourceperson eller en god relation til deres rådgiver, har bedre erfaringer med at få indsigt i deres rettigheder og beslutningens konsekvenser.
- Støtten er relevant: 42 pct. af de unge, der modtager ungestøtte, oplever ikke, at den støtte, de modtager, imødekommer deres behov. De efterspørger bl.a. en bredere anlagt støtte, der også rummer hjælp til personlige forhold, ligesom der er behov for, at støtten kan tilpasses løbende, hvis behovene ændrer sig.
- Støtten er koordineret: Effektiv ungestøtte kræver tæt koordinering af indsatser og mål på tværs af aktører og systemer. Det er vigtigt, at det er de fagprofessionelle, som varetager koordineringen og hjælper de unge med at forstå deres sag, så de unge ikke selv skal stå med opgaven.
- Støtten er relationsopbyggende: Relationer er essentielle for de unge, men ofte vanskelige at etablere og vedligeholde. Især er stabile, fortrolige relationer med voksne som kontaktpersoner afgørende for deres udvikling, og opbygning af netværk er en vigtig forudsætning for at opnå et selvstændigt voksenliv med uddannelse og beskæftigelse.
- Støtten er stabil: Stabilitet i ungestøtten er afgørende for de unges udvikling. Det indebærer, at støtten ikke afsluttes, før målene for et selvstændigt voksenliv er opnået, samt at målene og indsatserne er klare og langsigtede for at undgå usikkerhed og kortsigtede beslutninger.
Metode
Notatet er baseret på danske og nordiske undersøgelser om ungestøtte fra 2012-2022. Denne viden, som også inkluderer de unges egne oplevelser, har dannet grundlag for beskrivelsen af de seks principper. Principperne er blevet kvalificeret gennem feedback fra eksperter, praktikere og ledere fra danske kommuner samt andre aktører.
Notatet er udarbejdet i regi af Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv, som er et samarbejde mellem Social- og Boligstyrelsen, VIVE og Børns Vilkår.