Assertive Community Treatment (ACT) er en evidensbaseret metode, som støtter borgere med behov for langvarig, intensiv social og praktisk støtte i hverdagen, og som har vanskeligt ved at benytte øvrige sociale tilbud og behandlingsindsatser. På hjemløshedsområdet anvendes ACT som en metode til at yde en specialiseret støtteindsats efter serviceloven.
ACT-metoden er kendetegnet ved en individuelt tilpasset støtteindsats, der er recovery-orienteret og tidsubegrænset. Det indebærer, at borgeren selv kan udvælge fokusområder, og at indsatsen fortsætter, så længe borgeren har behov for støtten. Indsatsen er desuden baseret i lokalmiljøet og udføres af et tværfagligt team med rette uddannelse og/eller kompetencer.
ACT-metoden tager højde for tre forskellige dimensioner af støtte; at give borgeren social og praktisk støtte, at give borgeren en specialiseret helbredsmæssig indsats og at give borgeren støtte til administrative forhold. De tre dimensioner udgør tilsammen ACT-indsatsen til borgeren.
Metoden er blevet afprøvet og har skabt gode resultater i Danmark. Evalueringen af den nationale hjemløsestrategi fra 2009-2013 viser bl.a., at 90 pct. af de borgere, der har modtaget en ACT-indsats i perioden, har en bolig ved afslutningen af perioden (Benjaminsen, 2013; Rambøll og SFI, 2013).
Manualen henvender sig særligt til fagprofessionelle, der skal arbejde med ACT-metoden i praksis. Manualen beskriver forudsætningerne og rammerne for indsatsen og indeholder tjeklister, som ACT-medarbejderne kan støtte sig til i arbejdet med metoden.
Hent publikationen