Barnets lov, der trådte i kraft 1. januar 2024, skal styrke både sagsbehandlingen og de indsatser, kommunerne tilbyder børn og unge med behov for særlig støtte, uanset om de har funktionsnedsættelser eller befinder sig i en socialt udsat position.
Barnets lov har således i høj grad også betydning på udførerområdet.
Nye værdier og formelle ændringer
Social- og Boligstyrelsen offentliggør derfor nu en videoserie, der er målrettet familiebehandlere, kontaktpersoner og anbringelsessteder. Syv videoer giver viden om ændringerne, der følger med barnets lov, og lægger op til drøftelser med kolleger. Der er også links til mere viden og materialer.
Videoerne er bygget op som webinarer og består af optagelser af en række oplæg. De deltagende fagpersoner præsenterer både værdimæssige temaer såsom børnesyn og børneinddragelse og processuelle og juridiske ændringer vedrørende rettigheder og sagsbehandling.
Se det hele - eller vælg ud
Videoerne kan ses i forlængelse af hinanden, eller man kan plukke de afsnit ud, som man har mest interesse i. Hvert afsnit varer ca. 20 minutter.
Læs mere nedenfor:
- Nye roller: Med barnets lov får både børne- og ungerådgiveren og det udførende niveau ændrede roller. Hvad betyder det for samarbejdet om udsatte børn, unge og familier?
- Børnesyn: Her fortælles om det børnesyn, barnets lov repræsenterer, hvor børn og unge ses i egen ret og har ret til at få indflydelse på egen sag.
- Inddragelse: Dette afsnit giver viden om, hvordan man kan samarbejde om at styrke inddragelse af børn og unge i egen sag.
- Rettigheder: Her beskrives det, hvilke rettigheder børn og unge har fået med barnets lov.
- Første sagsskridt: Det forklares, hvad der videre sker, når børne- og ungerådgiveren har indledt en sag om et barn eller ung.
- Planer og opfølgning: Her oplyses om, hvordan man med afsæt i barnets lov tilrettelægger og udfører arbejdet med planer og opfølgning på indsatser.
- Anbringelse: Afsnittet har fokus på anbringelsesområdet, der har sit eget kapitel i barnets lov.
Videoerne er udarbejdet for Social- og Boligstyrelsen af professionshøjskolerne VIA, KP og UCL og er tilgængelige på en selvstændig underside på platformen Articulate:
Se de nye videoer