Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge har mange udtryksformer. Det kan være forældre, der i afmagt slår eller rusker deres barn. Et barn, der oplever vold mellem mor og far. Systematisk mishandling af et barn inden for hjemmets fire vægge. Eller krænkelser på nettet.
Det kan også være en uhensigtsmæssig kultur i et børnefællesskab, hvor grænseoverskridende eller krænkende adfærd mellem børn og unge er mulig. Eller ansatte, der har en grænseoverskridende adfærd eller begår overgreb mod børn og unge.
Overgrebsområdet er med andre ord et komplekst felt, som kan være udfordrende for kommuner at navigere i.
Brug beredskabet som løftestang
Kommunerne er lovgivningsmæssigt forpligtet til at have et skriftligt beredskab, der beskriver indsatsen mod overgreb mod børn og unge. Beredskabet skal dække både forebyggelse, opsporing og håndtering af sager om overgreb.
Det lovpligtige beredskab om overgreb er kommunens mulighed for at sætte retning og definere rammen for indsatsen på området. Ved at arbejde systematisk med arbejdsgange, opgaver, roller, samarbejde, kultur m.m. i en tværfaglig kontekst skaber I et fælles afsæt for indsatsen mod overgreb på det samlede børne- og ungeområde.
Vil I som kommune kvalificere jeres arbejde på overgrebsområdet og opdatere jeres beredskab, så overvej at få et rådgivningsforløb med Social- og Boligstyrelsens videnscenter SISO - Videnscenter for sociale indsatser ved vold og seksuelle overgreb mod børn.
Det får I ud af et forløb
Et rådgivningsforløb med SISO kan blandt andet give jer:
- Skræddersyet rådgivning og inspiration til, hvordan I kan kvalificere jeres praksis
- Facilitering af refleksion og drøftelse af jeres praksis på overgrebsområdet
- Konkrete udviklingsaktiviteter, som understøtter jeres formål med rådgivningsforløbet
- Et opdateret kommunalt beredskab, der understøtter jeres praksis og er i overensstemmelse med lovgivningen.
SISO’s rådgivningsforløb er gratis og målrettet kommunale chefer, faglige ledere og fagpersoner på det samlede børne- og ungeområde. Forløbet gennemføres typisk inden for et år.
I kan vælge at involvere det samlede børne- og ungeområde i rådgivningsforløbet eller dele af området, fx myndighedsafdelingen, dagtilbuds- eller skoleområdet.
I kan også arbejde bredt med overgrebsområdet med udgangspunkt i det kommunale beredskab eller arbejde med udvalgte temaer som tidlig opsporing, sagsgange på myndighedsområdet, inddragelse af børn og unge i sager om overgreb eller psykisk vold.
Læs mere og hent ansøgningsskema
Infomøde 5. september 2024
Hvis I vil vide mere om SISO’s rådgivningsforløb, inden I beslutter jer, eller har spørgsmål til ansøgningsprocessen, så deltag i vores virtuelle informationsmøde 5. september 2024 kl. 9.00 – 10.00.
Her kan I høre mere om, hvordan ledere og medarbejdere i jeres kommune kan styrke indsatsen mod overgreb mod børn og unge.
I får også information om, hvad I kan få ud af at deltage i et rådgivningsforløb med SISO, og hvad det kræver af jer. Der er mulighed for at stille spørgsmål både mundtligt og via chat.
Tilmelding til infomødet
Tilmeldingsfrist til mødet: 2. september 2024 kl. 10.00. Link til deltagelse udsendes dagen før.