Samarbejde med NGO’er kan hjælpe borgere i prostitution

12-09-2024

Kommuner og NGO'er i fire storbyer er lykkedes med at etablere et tættere samarbejde om udsatte borgere, der sælger sex. Generelt har det været vanskeligere at opspore og rekruttere til indsatsen end forventet, og det tager tid og ledelsesmæssigt fokus at etablere en helhedsorienteret tilgang til borgerne. Det viser en ny erfaringsopsamling fra Social- og Boligstyrelsen.

Der er begrænset viden om indsatser til personer, der sælger sex. Blandt andet fordi prostitution er forbundet med mørketal, og det er få borgere, der yder sex mod betaling eller andre goder, som selv søger hjælp i kommunerne.

Forskellige NGO’er arbejder imidlertid på området, og et tættere samarbejde mellem dem og kommunernes socialforvaltninger ser ud til at være konstruktivt. Det fremgår af en ny rapport fra Social- og Boligstyrelsen.

Fokus på rådgivning og vejledning

Rapporten samler op på erfaringerne fra et projekt (2020-2023), hvor de fire kommuner København, Aarhus, Odense og Esbjerg har samarbejdet med lokale afdelinger af NGO'er om rådgivning og vejledning til socialt udsatte borgere med prostitutionserfaringer. I de lokale projekter er der også ydet rådgivning til fagpersoner med kontakt til målgruppen.

I Esbjerg er der i forbindelse med projektet etableret en helt ny afdeling af Reden, som kommunen har samarbejdet med. I de andre kommuner har man samarbejdet med eksisterende lokalafdelinger af bl.a. Reden, LivaRehab og Kvisten.

De lokale projekter har haft frihed til at organisere sig på hver sin måde og har også gjort brug af forskellige former for støtte - fra enkeltstående samtaler til længerevarende indsatser i form af individuel og gruppebaseret terapi og forløb inspireret af metoden Critical Time Intervention (CTI). 

Tidskrævende at skabe synlighed

Trods forskelle imellem de lokale projekters organisering viser rapporten, at der også er en del fælles erfaringer.

Både kommuner og NGO’er oplever generelt, at det er lykkedes at etablere et tættere samarbejde, som understøtter en mere koordineret indsats omkring målgruppen.

De lokale projekter har dog også erfaret, at det har været krævende at skabe synlighed om deres tilbud blandt samarbejdspartnere og dermed skabe grundlag for en bedre opsporing og rekruttering af målgruppen, så de kan få den rette hjælp.

Det er desuden en fælles oplevelse, at det kræver et vedvarende formidlingsarbejde, efteruddannelse og ledelsesmæssigt fokus over flere år at etablere en helhedsorienteret tilgang til prostitution i kommunerne, hvor de problemer, borgerne i målgruppen kan opleve, sidestilles med andre sociale problemer.

Fremgang i nogle borgeres trivsel

Undervejs i projektet er der indsamlet data for borgernes trivsel, og her viser rapporten, at borgerne i nogle tilfælde oplever en positiv udvikling. Det gælder særligt for deltagerne i København og Aarhus, hvor der ses en signifikant fremgang i trivsel.

Resultaterne bygger på et relativt lavt antal besvarelser, idet ikke alle de deltagende borgere har udfyldt trivselsmålingerne. Resultaterne skal derfor fortolkes med væsentlig forsigtighed

Hent erfaringsopsamlingen

Kontakt

Julie Riishøj
Specialkonsulent

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her