Sådan taler du som fagperson om salg og bytte af seksuelle ydelser

12-12-2024

Sexsalg er ofte knyttet til sociale problemstillinger og kan for nogle mennesker være den underliggende årsag, der gør, at fx misbrugsbehandling eller jobindsatser ikke virker. En ny guide til fagpersoner vejleder om, hvad der er vigtigt at vide, og giver input til, hvordan man kan åbne samtalen.

”At møde en fagperson, der vidste, hvordan man kunne tale om salg og bytte af seksuelle ydelser, gav mig den nødvendige ro og tryghed til, at jeg turde åbne op og tale om det, og til at jeg kunne begynde at arbejde med det. Jeg håber, at samtaleguiden kan bidrage til at andre kan få den samme hjælp.”

Sådan siger Mark på 34 år, der har personlige erfaringer med salg og bytte af sex og er en af de borgere, der er blevet interviewet i forbindelse med en ny samtaleguide om emnet. Guiden skal gøre det nemmere for både fagpersoner og borgere at tage hul på den snak, der kan kræve tilløb for begge parter.

Derfor er samtalen vigtig

Sexsalg hænger ofte sammen med sociale problemstillinger. Selvom der for nogle ikke vil være udfordringer forbundet med salg og bytte af sex, er der en øget risiko for fx voldtægt og overfald. For andre knytter sexsalget sig til personlige eller sociale problemer og kan ligefrem være den underliggende faktor, der gør, at andre indsatser som fx misbrugsbehandling ikke virker.

Fordi salg og bytte af seksuelle ydelser er et tabubelagt emne, kan det være svært for både borgere og fagpersoner at tale om. Fagpersoner kan være bekymrede for, at de kommer til at støde borgeren, hvis de tager hul på emnet, og mange borgere oplever derfor, at der aldrig bliver spurgt til den del af deres liv, som de derfor heller ikke får hjælp og støtte til.

Før, under og efter samtalen

Som fagperson på socialområdet har man ofte en god rygsæk med værktøjer til at tage svære samtaler. De kompetencer kan man også trække på her og supplere med guidens specifikke redskaber og opmærksomhedspunkter.

En central pointe er fx den ambivalens, som mange, der sælger eller bytter sex, selv har i forhold til det. Et vigtigt første skridt kan derfor være at vise, at også dette emne er noget, der kan tales om, hvis borgeren ønsker det.

Konkret er guiden bygget op omkring, hvad du som fagperson kan gøre før, under og efter samtalen. Guiden præsenterer forskellige samtalegreb og eksempler på spørgsmål, du kan stille og giver input til, hvad det er vigtigt at få afdækket i en sådan samtale.

Guiden oplyser også om omfanget og organiseringen af sexsalget i Danmark og om lovgivning på området. Endelig rummer den en oversigt over aktører, der tilbyder hjælp til mennesker, der sælger og bytter seksuelle ydelser.

Målgruppen for samtaleguiden

Samtaleguiden henvender sig til fagpersoner som fx rusmiddelbehandlere, bostøttemedarbejdere, jobkonsulenter, uddannelsesvejledere og andre, der er i kontakt med mennesker i socialt udsatte positioner.

Samtaleguiden kan bruges af medarbejdere med både stort, lille eller intet kendskab til problemstillinger knyttet til sexsalg.

Hent samtaleguiden

Kontakt

Sidsel Høgh Engqvist
Fuldmægtig

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet

Tilmeld dig her