De nordiske lande gik i slutningen af 2021 sammen om programmet Nordic Sustainable Construction for at finde nye løsninger og viden, der kan bistå byggebranchen i omstillingen til et bæredygtigt byggeri. Programmet er en del af Nordic Vision 2030, og har haft til formål at bidrage til at gøre Norden til den førende region inden for bæredygtigt og konkurrencedygtigt byggeri.
Social- og Boligstyrelsen har fungeret som sekretariat for programmet samt som arbejdspakkeleder for én af de fem arbejdspakker i programmet. Styrelsen har derfor fået mulighed for at præge dagsordenen og de igangværende diskussioner om målsætninger for byggeriets klimapåvirkning. Det er bl.a. sket ved at sikre, at dansk viden og erfaring inden for fx CO2-reduktion, cirkulær økonomi og materialevalg integreres i de fælles nordiske målsætninger.
Samarbejdsprogrammet løber til og med 2024. De tre års samarbejde og erfaringsudveksling på tværs af de nordiske lande har resulteret i et solidt vidensgrundlag, der er med til at sikre Nordens styrkepositionen inden for bl.a. implementeringen af regulering af bygningers klimapåvirkning, digitalisering og byggeriets overordnede grønne omstilling.
De vigtigste resultater fra samarbejdsprogrammet er samlet i en veldesignet og letlæselig rapport.
Læs rapporten på Nordisk Samarbejdes hjemmeside (på engelsk)
Symposiet d. 4. december
Kulminationen på de tre års samarbejde blev markeret med et symposium i København d. 4. december 2024, som samlede brancheledere, beslutningstagere og eksperter.
På symposiet blev der udvekslet erfaringer, værktøjer og viden om bæredygtige byggepraksisser. Der var også oplæg fra flere talere, herunder fra Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd, Building Performance Institute of Europe og Institut for Vilde Problemer.
Du kan læse meget mere om symposiet på Nordic Sustainable Constructions (NSC) egen hjemmeside:
Læs mere på NSCs hjemmeside her (på engelsk)
Nordic Sustainable Construction 2025-2027?
Den første fase af Nordic Sustainable Construction (2021-2024) er nu ovre. Denne fase har ydet et vigtigt bidrag til den grønne omstilling i byggebranchen, og de nordiske bolig- og byggeministre har udtrykt et ønske om at bygge videre på det etablerede samarbejde og den dybdegående viden, der er blevet genereret.