Børn og unges mentale trivsel er ikke kun på dagsordenen i Danmark. Også de øvrige nordiske lande oplever mange børn og unge, der på forskellig led – og i forskellige grad – rammes af stress og angst eller anden form for mistrivsel.
Danmark havde formandskabet for Nordisk Ministerråd i 2020 og tog her initiativ til et tværnordisk og tværfagligt projekt med titlen ”Nordens unge i bæredygtige fællesskaber”. Som led i initiativet blev der bl.a. afholdt to webinarer i slutningen af 2022, hvor der blev sat fokus på den mentale trivsel blandt børn og unge i Norden.
Webinarerne blev optaget på video og er nu offentligt tilgængelige.
Unges onlineadfærd
Det første webinar, der blev afholdt 28. november 2022, havde unges adfærd på nettet som omdrejningspunkt.
Her blev der først holdt et oplæg af forskningsprofessor Jens Skogen fra Folkehelseinstituttet i Norge og forsker Ingibjörg Eva Þórisdóttir fra Island om digitale mediers påvirkning af unges trivsel. Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik i Danmark afsluttede dagen med et oplæg om online ungdomskultur.
Børn og unges trivsel
Det andet webinar blev afholdt 7. december 2022 og handlede om trivsel i skolen.
Her fortalte Siri Folstad og Maud Edvoll, doktorgradsstipendiater ved Universitetet i Oslo om, hvordan man via lovgivning arbejder med trivsel hos børn og unge i de norske skoler, og hvad der definerer et godt skolemiljø. Psykolog Sigrún Daníelsdóttir, Reykjavik, fortalte om, hvordan mental sundhed fremmes i skolerne i Island.
Se eller gense webinarerne
Begge webinarer blev indledt med en kort præsentation af resultaterne fra arbejdet udført af ”Det nordiske netværk om psykisk mistrivsel blandt unge i de nordiske lande”.
Videoptagelserne af webinarerne kan ses på styrelsens YouTube-kanal. Oplæggene blev holdt på engelsk og vises med engelske undertekster.
Videoerne varer mellem 15-35 minutter og kan deles med kolleger og fagfæller.
Se de to webinarer på YouTube
FAKTA om projektet
”Nordisk netværk om psykisk mistrivsel blandt unge i de nordiske lande” blev etableret i 2020 i forbindelse med, at Danmark havde formandsskabet i Nordisk Ministerråd.
Projektet ”Nordens unge i bæredygtige fællesskaber” blev i gangsat af netværket og løb fra 2020 til 2022. Som led i projektet er der bl.a. udgivet to rapporter:
A cross-Nordic Mapping of Associative Factors om Increase of Mental Distress among Youth
Cross-Nordic collaboration and practice examples
Projektet blev gennemført med støtte fra Nordisk Ministerråd.