Voksenudredningsmetoden (VUM) skal generelt bidrage til, at sagsbehandlingen for voksne med handicap, psykiske vanskeligheder eller sociale problemer er tidssvarende, lovmedholdelig og understøtter god kvalitet. Metoden understøtter alle dele af sagsbehandlingen, inklusiv udførers arbejde med mål og dokumentation af indsatsen.
VUM blev udviklet i 2011-13 og er siden ajourført i takt med ny viden og lovgivning. I den nuværende udgave, VUM 2.0, er der et skærpet fokus på, at recovery og rehabilitering begynder allerede i sagsbehandlingen. Der lægges op til, at der arbejdes tæt sammen med borgeren, og at der tages afsæt i dennes ønsker, håb og drømme, når det vurderes, hvilken støtte borgeren har behov for.
E-læring for alle fagpersoner
For at formidle metodens indhold på en overskuelig og let tilgængelig måde, har Social- og Boligstyrelsen udarbejdet et e-læringsforløb, der nu stilles frit til rådighed for alle, der arbejder med VUM eller på anden led har interesse i metoden.
E-læringen er udviklet i forbindelse med videreudviklingen af VUM. Forløbet gennemgår alle metodens faser og redskaber, og inkluderer også elementerne fra Fælles Faglige Begreber, der er indarbejdet i metoden.
E-læringsforløbet i VUM henvender sig især til dig, der er:
- Kommunal myndighedssagsbehandler på voksenområdet
- Leder af kommunal myndighed på voksenområdet
- It-ansvarlig eller systemsuperbruger på VUM 2.0
- Medarbejder på socialt tilbud for voksne
- Leder af socialt tilbud for voksne.
Sådan kan du bruge e-læringsforløbet
E-læringsforløbet er bygget op om en række oplæg, grafiske illustrationer, små øvelser og quizzes samt bidrag fra borgere og fagpersoner på området.
E-læringsforløbet kan anvendes som:
- Introduktion til VUM 2.0
- Genopfriskning af VUM 2.0
- Supplement til anden undervisning eller andet materiale, herunder håndbogen i VUM
Det tager ca. 1½ time at gennemgå forløbet. Der kan holdes pause undervejs, så læringen kan deles op i mindre bidder efter behov.
Gå til e-læringsforløbet i VUM2