”Borgerens ønsker, håb og drømme for fremtiden er udgangspunktet for indsatsen. Bostøtten støtter borgeren i at finde frem til og arbejde med egne mål og tilpasser løbende indsats og samarbejde, så borgeren kan nå sine mål.”
Sådan lyder det første og grundlæggende pejlemærke i udgivelsen Faglige pejlemærker for kvalitet i bostøtten, hvor Socialstyrelsen giver praksisnære anbefalinger til en recovery-orienteret indsats til borgere med psykiske vanskeligheder.
Hent de ti faglige pejlemærker for kvalitet i bostøtten (pdf)
Udviklingsforløb med afsæt i de faglige pejlemærker
Socialstyrelsen har netop åbnet for ansøgninger til en ny runde udviklingsforløb til socialpsykiatrien. I udviklingsforløbene er der er fokus på, hvordan man kan styrke kvaliteten i den socialpsykiatriske indsats. Her tages der også afsæt i en recovery-orienteret tilgang, og det er derfor oplagt at bruge de faglige pejlemærker i forløbet.
Udviklingsforløbene kan søges af kommuner og andre aktører, der ønsker at styrke bostøtte-indsatsen i borgernes eget hjem, men kan fortsat også søges af botilbud.
Gennem udviklingsforløbet udarbejdes en analyse af jeres praksis, der giver et indblik i jeres styrker og udviklingsmuligheder. Analysen kan eksempelvis pege på, at man som bostøtte kan arbejde med at styrke helhed og sammenhæng i borgerens forløb, eller samarbejde med borgeren om bestemte livsaspekter, eksempelvis sundhed eller uddannelse og beskæftigelse. Områder, som man i pejlemærkerne kan finde konkrete anbefalinger til at arbejde med.
Hvis I ønsker et forløb hos jer
De enkelte udviklingsforløb bliver tilpasset ansøgerens ønsker og ressourcer både i forhold til indhold og varighed. Der tages udgangspunkt i følgende temaer:
- Ledelse og organisation
- Helhed og sammenhæng
- Samarbejde med borgeren
- Sundhed
- Civilsamfund
- Uddannelse og beskæftigelse
Udviklingsforløbene er gratis og kan søges af kommuner og kommunale, regionale og private socialpsykiatriske tilbud. Et udviklingsforløb varer fra 4 til 12 måneder, alt efter behov og ønsker.
Ansøgningsfrist: 1. oktober 2021.
Læs mere om forløbene og hent ansøgningsmaterialet