Det overordnede formål med bestemmelserne om magtanvendelse efter serviceloven er at øge retssikkerheden for mennesker, som på grund af en betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne ikke er i stand til selv at tage vare på deres egen tilværelse, og som ikke kan give et gyldigt samtykke.
Intentionen er samtidig at øge retssikkerheden for det personale, der arbejder med disse borgere, og som er omfattet af omsorgspligten. Det vil sige pligten til at yde omsorg, også når borgeren ikke giver sit samtykke til at modtage den omsorg, der fagligt vurderes at være nødvendig for borgerens omsorg, sikkerhed og værdighed, og hvor magtanvendelse desuden anses nødvendigt for at varetage omsorgspligten.
Med de nuværende regler for magtanvendelse er intentionen med reglerne yderligere præciseret. Det overordnede formål med reglerne fremgår således mere klart både i serviceloven, bekendtgørelsen og vejledningen.
Magtanvendelse må ikke erstatte socialpædagogik
Det er tilføjet i formålsbestemmelsen, at anvendelse af magt og andre indgreb selvbestemmelsesretten alene må ske for at sikre personens omsorg, værdighed og tryghed eller tilgodese hensynet til fællesskabet på bo- eller dagtilbuddet eller hensynet til andre.
Med tilføjelsen tydeliggøres det bl.a., at magtanvendelse ikke må erstatte socialpædagogiske indsatser eller personaleressourcer.
Centrale principper
Hvis en pædagogisk og forebyggende tilgang ikke er mulig, og det er nødvendigt at foretage en magtanvendelse, skal disse principper altid iagttages:
- Socialpædagogisk bistand, omsorg og pleje går altid forud for magtanvendelse (begræns magtanvendelse mest muligt)
- En magtanvendelse skal stå i et rimeligt forhold til det man ønsker at opnå (proportionalitetsprincippet)
- En magtanvendelse skal begrænses til det absolut nødvendige og være så kortvarig som mulig (mindsteindgrebsprincippet)
- En magtanvendelse skal være så kortvarig som mulig og med stor hensyntagen til den pågældende og andre tilstedeværende, så der ikke voldes unødig krænkelse og ulempe (skånsomhedsprincippet).
Vigtige ændringer i reglerne
Ændringerne i reglerne er sket på baggrund af et serviceeftersyn, der bl.a. havde vist et behov for forenkling.
Læs om baggrunden for ændringerne
På baggrund af serviceeftersynet vedtog Folketinget i april 2019 den lov, som trådte i kraft 1. januar 2020. I folde-ud-menuen kan ses nogle af de vigtigste ændringer: