Udgivelser om unge og rusmidler

31-01-2019

Her finder du er liste med Socialstyrelsens udgivelser om unge og rusmidler

2022 | Om socialstyrelsens viden, Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

Økonomiske konsekvenser af MOVE - Opfølgning

Publikationen beskriver resultater af en økonomisk analyse af metoden MOVE til behandling af rusmiddelforbrug hos unge i alderen 15 til 25 år. Analysen er en opfølgning på en tidligere økonomisk evaluering, men hvor det nu har været muligt at belyse de budgetøkonomiske konsekvenser for den offentlige økonomi i en længere tidsperiode.

2022 | Udviklingshæmning, Rusmidler, Alkohol- og stofmisbrug

Udviklingshæmning og problematisk forbrug af rusmidler

Metodecenteret har for Socialstyrelsen gennemført en afdækning af viden om og metoder til behandling af rusmiddelproblemer hos personer med udviklingshæmning. På den baggrund er der udviklet et forslag til en indsats tilpasset personer med udviklingshæmning.

2021 | Rusmidler, Psykisk sårbarhed

Screening af rusmiddelbehandling til de mest udsatte unge

På baggrund af et litteraturstudie og indhentning af viden fra praksisfeltet præciseres målgruppen af unge, som kan have vanskeligt ved at profitere af behandlingsmetoden MOVE. Rapporten bidrager med mere viden om målgruppen og præsenterer to indsatser, som MOVE kan suppleres med.

2020 | Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

Nationale retningslinjer for social stofmisbrugsbehandling

De nationale retningslinjer for social stofmisbrugsbehandling er en systematiseret samling af anvisninger til behandlingstilbud, der og bygger på lovgivning og aktuelt bedste viden fra forskning og praksis. Retningslinjerne giver et fælles grundlag for, hvad god social stofmisbrugsbehandling er og kan bruges til at kvalitetsudvikle og kvalitetssikre den sociale stofmisbrugsbehandling.

2020 | Rusmidler, Psykisk sårbarhed

Evaluering af PAV-Forbehandlingsprogrammet

Prøv Andre Veje (PAV) er et forbehandlingsprogram, der skal motivere anbragte unge til at reducere eller ophøre med et problematisk forbrug af rusmidler. Evalueringen viser, at PAV er svært at implementere, men at medarbejderne efterspørger viden om anbragte unge og rusmidler.

2020 | Rusmidler, Psykisk sårbarhed

Evalueringen af udbredelsen af behandlingsmodellerne U-turn og U18 til 10 danske kommuner

U-turn og U18 er modeller for behandling af unge i alderen 15-25 år, der har et problematisk forbrug af rusmidler. Behandlingsmodellerne er implementeret i 10 kommuner fra 2016-2019. Evalueringen har særligt fokus på effekten målt på stoffrihed og erfaringer med implementeringen.

2020 | Psykisk sårbarhed, Rusmidler

Inspirationsguide UNG Rusmidler

Inspirationsguiden til UNG Rusmidler skal inspirere til udvikling og opkvalificering af rådgivnings- og behandlingsindsatser til unge med et problematisk forbrug af rusmidler.

2020 | Rusmidler, Psykisk sårbarhed

Erfaringsopsamling UNG Rusmidler

UNG Rusmidler er et forløb til mindre kommuner, der består af kerneelementer baseret på behandlingsmodellerne U-turn og U18. UNG Rusmidler styrker kommunernes arbejde med unge med et problematisk forbrug af rusmidler. UNG Rusmidler er implementeret i 15 mindre kommuner med fine resultater.

2020 | National koordination, Rusmidler

Udsatte gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug

Socialstyrelsen har i november 2019 udsendt en landsdækkende central udmelding for udsatte gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug. Socialstyrelsen er bekymret for, hvorvidt der er det fornødne udbud af højt specialiserede døgnbehandlingsindsatser til den del af målgruppen, der har behov for det.

2019 | Alkohol- og stofmisbrug, Hjemløshed, Psykiske vanskeligheder, Rusmidler

Indsatser til mennesker med psykiske vanskeligheder og misbrug

Udgivelsen beskriver tre udvalgte indsatser til borgere, der bor på et botilbud eller en boform for hjemløse, og som både har psykiske vanskeligheder og et misbrug. Udgivelsen er baseret på en screening.

2019 | Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

Pjece om MOVE – struktureret, forstærkende rusmiddelbehandling

Publikationen beskriver de væsentligste pointer og evalueringsresultater for den evidensbaserede behandlingsmetode MOVE.

2019 | Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

MOVE – struktureret, forstærkende rusmiddelbehandling – MANUAL

Publikationen præsenterer en manual til anvendelsen af MOVE, en evidensbaseret metode til rusmiddelbehandling af unge.

2019 | Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

Økonomisk evaluering af MOVE

Publikationen beskriver resultaterne af en økonomisk evaluering af den evidensbaserede behandlingsmetode MOVE, struktureret og forstærkende rusmiddelbehandling til unge.

2019 | Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

MOVE – Implementering af Metodeprogrammet

Center for Rusmiddelforskning har undersøgt implementeringen af fire behandlingsmetoder for unge med rusmiddelproblemer. Rapporten rummer bl.a. anbefalinger til implementeringen af varianten MOVE, der har vist bemærkelsesværdigt gode resultater.

2019 | Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

MOVE gennem 21 måneder

Publikationen beskriver resultaterne af en opfølgende effektevaluering af ”Metodeprogrammet for stofmisbrugsbehandling”, som har omfattet fire beslægtede indsatser for unge med rusmiddelproblemer. Behandlingssporet MOVE har vist de bedste resultater.

2019 | ADHD, Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

Effektive metoder til misbrugsbehandling af borgere med ADHD

Forekomsten af ADHD-diagnosen er væsentlig højere blandt personer i misbrugsbehandling end i den generelle befolkning. I regi af Udviklings- og Investeringsprogrammet (UIP) er der derfor blevet lavet en videnskortlægning af effektive metoder til misbrugsbehandling af borgere med ADHD.

2018 | Dokumenterede metoder børn og unge, Kriminalitet, Rusmidler, Om socialstyrelsens viden

Omkostningsvurdering af MST

Omkostningsvurderingen viser de forventede omkostninger til opstart og drift af Multisystemisk Terapi (MST). Beregningen er foretaget i Socialstyrelsens omkostningsmodel og kan bruges som input til en budgetøkonomisk analyse i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).

2018 | Om socialstyrelsens viden, Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

Økonomisk analyse af MOVE (MI/KAT-GO)

Analysen viser det budgetøkonomiske nettoresultat af metoden MOVE (tidligere kaldet MI/KAT-GO) i en beregning foretaget ved hjælp af den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).

2017 | Rusmidler

Evaluering af forsøg med udgående indsatser til unge med rusmiddelproblemer på ungdomsuddannelserne

Evaluering af en gruppeforløbsmodel til unge med hashproblemer. Resultaterne viser, at størstedelen af de unge både reducerer deres forbrug af rusmidler betydeligt og forøger deres daglige trivsel.

2017 | Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

Behandling af unge der misbruger stoffer. En undersøgelse af 4 behandlingsmetoders effekt

Publikationen beskriver resultaterne af 'Metodeprogrammet for stofmisbrugsbehandling'. I programmet er afprøvet evidensbaserede metoder i den individuelle stofmisbrugsbehandling for unge mellem 15 og 25 år.

2017 | Om socialstyrelsens viden, Kriminalitet, Rusmidler

Socialanalyse: Indikatorer på udsathed

Analysen belyser karakteristika og indikatorer på udsathed blandt 25-29-årige, som hverken har tilknytning til arbejdsmarkedet eller er under uddannelse i perioden 2013-2014.

2017 | Kriminalitet, Dokumenterede metoder børn og unge, Rusmidler

Effekter af Multi-Systemisk Terapi for unge med adfærdsproblemer

Publikationen beskriver en effektundersøgelse af tre kommuners brug af metoden MST. En metode, som anvendes i forhold til unge med alvorlige adfærdsproblemer som fx kriminalitet. Undersøgelsen er lavet af KORA for Socialstyrelsen og Metodecentret i Aarhus.

2016 | Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

Stofmisbrugsområdet i et brugerperspektiv

Udgivelse der præsenterer borgere med stofmisbrugs oplevelser af barrierer i mødet med hjælpesystemet, og deres oplevelse af, hvad der hjælper.

2016 | Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

Kapaciteten i den sociale stofmisbrugsbehandling

Registerbaseret undersøgelse af personer med et registreret stofmisbrug i og udenfor den sociale stofmisbrugsbehandling. Kommunernes ressourceforbrug og organisering er kortlagt via survey.

2015 | Rusmidler

Unge i misbrugsbehandling

Evaluering af modellerne fra Socialstyrelsens projekt "Misbrugsbehandling til unge under 18 år".

2015 | Rusmidler

Unge og rusmidler

De 3 metoder fra "Projekt misbrugsbehandling for unge under 18 år" præsenteres kort sammen med viden om, hvordan det er at være ung i dag.

2015 | Psykiske vanskeligheder, Rusmidler, Alkohol- og stofmisbrug

Integreret indsats for borgere med sindslidelse og misbrug - Evalueringsrapport

Evalueringen af samarbejdsmodellen over for borgere med sindslidelse og misbrug er generel positiv. Anvendelsen af modellen har medført et styrket samarbejde mellem sektorerne om borgernes forløb, og der er tidlige indikationer på, at den integrerede indsats ligeledes medfører positive resultater for borgerne.

2012 | Rusmidler, Alkohol- og stofmisbrug

PAV - Projekt Andre Valg - Erfaringsopsamling

Erfaringsopsamlingen af Projekt Andre Valg konkluderer blandt andet, at at der er en høj grad af gennemførelse, idet 72,6 % af de anbragte unge, der påbegyndte behandlingen, også gennemførte det. Desuden ses antallet af unge i projektet, 186 ud af 531 anbragte, som et udtryk for effektivitet i forhold til indslusning.

2012 | Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler

Hele vejen rundt.

Unge med rusmiddelproblemer har brug for støtte fra fagpersonerne omkring sig. De har det typisk svært på mange områder i deres liv og hverdag, og de oplever ikke altid, at deres problemer med rusmidler er de største eller dem, der fylder mest.

2010 | Alkohol- og stofmisbrug, Rusmidler, Psykisk sårbarhed

Til medarbejdere i behandlingstilbud for stof- og alkoholmisbrugere

Denne pjece er udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS, udgivet som led i Servicestyrelsens projekt Bedre Tværfaglig Indsats.

Viser 1-30 af 33. Per side 10 20 30 100
1 / 2
Senest opdateret 31-01-2019

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her