At kunne deltage har stor betydning sidst i livet

08-11-2018

Borgere med en uhelbredelig kræftsygdom har ofte nedsat fysisk funktionsevne og lider af træthed og smerter. En ny rapport beskriver, hvad der har betydning for borgernes livskvalitet, når man ikke mestrer de samme ting som før.

At cykle sig en tur, tage på rejse, udfylde sin rolle i hjemmet eller få eller tage på besøg er bare noget af det, som borgere med en uhelbredelig sygdom kan få svært ved, fordi de lider af nedsat funktionsevne, smerter og træthed. Det medfører forringet livskvalitet for mange. Det at mestre de små ting i hverdagen kan på den baggrund ofte betyde så meget desto mere for den enkelte.

Hverdagsaktiviteter og livskvalitet
Det er nogle af pointerne i en ny rapport, der udspringer af et forskningsprojekt om hverdagsaktiviteter og livskvalitet for borgere med fremskreden kræft. Rapporten er formidlingsrapport, der har særlig fokus på, hvad der har betydning for borgernes livskvalitet.

Mange finder selv på løsninger, mens andre har brug for en faglig indsats fra kommunen. Her er det vigtigt, at hjælpen er klar, når behovet opstår. Det kan fx være hjælp til at prioritere de ting, der er vigtigst, eller hjælp til at lære at udføre aktiviteter på en lettere måde.

Betydningen af hjælpemidler
At kunne klare nogle ting selv uden hjælp fra andre kan have stor betydning for livskvaliteten, og her kan hjælpemidler spille en central rolle for at lette hverdagslivet.

Det kan fx dreje sig om en haveskammel, så det er muligt at sidde ned og passe planterne i haven, eller det kan være en handske, der betyder, at det ikke gør ondt i hænderne at tage mad ud af køleskabet.

Disse og flere emner udfoldes i formidlingsrapporten, der er illustreret med fotos, som borgere med en uhelbredelig kræftsygdom har taget som illustration af, hvad de forstår ved livskvalitet.

Udgivelsen er tænkt som en inspirationskilde for fagpersoner og kan bl.a. være relevant for frontpersonale, udviklingskonsulenter og beslutningstagere, der selv arbejder med eller tilrettelægger indsatser for borgere med kronisk sygdom og nedsat funktionsevne.

Forskningsprojektet er gennemført af Syddansk Universitet og Socialstyrelsen.

Se rapporten: "Aktivitet, kræft og livskvalitet i eget hjem"

 

Senest opdateret 09-11-2018

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her