Nyt materiale på Hjælpemiddelbasen om tryksår

23-02-2017

Socialstyrelsen offentliggør et nyt tema om forebyggelse og behandling af tryksår, også kaldet vævsskader. Se, hvordan I kan arbejde systematisk med området og få viden om relevante hjælpemidler. Materialet rummer også baggrundsviden om bl.a. målgrupper og omfanget af problemer med vævsskader.

Arbejder du til daglig med tildeling af hjælpemidler som leder eller medarbejder, og støder du ofte på problematikker om tryksår? Så kan du nu hente viden og inspiration i et nyt materiale, som Socialstyrelsen offentliggør på Hjælpemiddelbasen.

Mennesker med omfattende aktivitets- og mobilitetsbegrænsninger er i risiko for at få tryksår og har brug for en forebyggende indsats. Tryksår eller vævsskader (tidligere også kaldet liggesår), er et område på kroppen, hvor huden er beskadiget på grund af et langvarigt tryk eller vævsforskydning (shear). Det kan for eksempel være, fordi en person ligger meget ned i sin seng eller sidder i en kørestol i lange perioder.

Systematisk forebyggelse og valg af hjælpemidler

Det nye materiale på Hjælpemiddelbasen rummer to overordnede artikler. Den ene beskriver den indsats, der skal til, for at man som kommune eller institution systematisk kan forebygge, at borgerne får vævsskader. Den anden handler om, hvordan man vælger og bruger hjælpemidler til både forebyggelse og behandling af vævsskader. Det kan dreje sig om senge, madrasser, kørestole og siddepuder.

Materialet rummer også en række baggrundsartikler, hvor du kan finde supplerende viden, fx om målgrupper og omfanget af tryksårsproblemer.

Baseret på dansk og international forskning

Materialet bygger på meget solide, evidensbaserede anbefalinger fra den anden udgave Clinical Practice Guidelines. De internationale guidelines er udviklet over to år, 2012-14, hvor forskningslitteraturen er blevet opdateret i forhold til første version. Materialet inddrager desuden relevant dansk forskning og danske erfaringer. 

Materialet rummer et link til ”A Quick Reference Guide”, som indeholder uddrag af Clinical Practice Guideline. Den kan ikke erstatte originalen, men kan bruges af professionelle, der hurtigt skal sætte sig ind i området.

Materiale på Hjælpemiddelbasen om tryksår 

Senest opdateret 23-02-2017

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her