Aftalen ”Fonden for blandede byer – flere billige boliger og en vej ud af hjemløshed” indeholder et nyt greb, hvor hjemløshedsproblematikken skal løses i et tæt samarbejde mellem bolig- og socialpolitik. Nedenfor præsenteres hovedpunkter i aftalen, der vedrører praksis i kommunerne.
Initiativer, der skal bidrage til at skaffe kommunerne flere billige boliger til mennesker i hjemløshed
Med aftalen får kommunerne greb til at sikre boliger, der er til at betale, til mennesker i hjemløshed. Der er både brug for at bygge nyt, og at den eksisterende boligmasse udnyttes bedre og mere fleksibelt.
Aftalen skaber op til 4.050 nye billige boliger, der er underlagt fuld kommunal anvisningsret. Der afsættes 150 mio. kr. i perioden 2022-23 til midlertidigt tilskud til at nedsætte huslejen til 3.500 kr. / md. i 1.800 eksisterende almene boliger. Derudover afsættes 900 mio. kr. frem mod 2027 til engangstilskud til permanent at nedsætte huslejen til 3.500 kr. / md. for op til 2.250 nye boliger. Midlerne udmøntes af Bolig- og Planstyrelsen.
Endvidere lægges der op til en øget brug af den kommunale anvisning på den eksisterende boligmasse og en udvidelse af den eksisterende ordning om udslusningsboliger, der bl.a. består i bedre mulighed for at tilbyde huslejetilskud i udslusningsboliger.
Initiativer, der skal understøtte kommunernes investering i den rette indsats til mennesker i hjemløshed
Aftalen lægger op til en ændring af de økonomiske strukturer, så det bedre kan betale sig for kommunerne, at mennesker i hjemløshed får egen bolig med den rette sociale støtte i stedet for langvarige ophold på
§ 110-boformer.
Kommunerne vil opleve følgende ændringer af praksis:
- Omlægning af refusionsordningen, så den statslige refusion efter et kort ophold på en § 110-boform overgår til den sociale støtte til borgeren.
- En ny bostøtteparagraf i serviceloven skal understøtte øget brug af de specialiserede støttemetoder efter Housing First-tilgangen.
- En ny mulighed for kommunerne til at udskrive borgere fra § 110-boformerne, hvis kommunerne kan stille med en egnet bolig og social støtte i stedet. Herunder krav om, at kommuner skal udarbejde handleplaner for alle borgere på § 110-boformerne. Med aftalen stilles der desuden krav om, at kommunerne med afsæt i borgerens handleplan og på baggrund af en konkret vurdering som en del af afgørelsen om bostøtte skal begrunde, hvis borgerens ønsker ikke imødekommes.
- En forbedret vejledning om de eksisterende regler for enkeltudgifter, så flere borgere i hjemløshed kan få hjælp til etableringsudgifter, når de får en bolig.
Flere af de ovennævnte ændringer af praksis kræver en lovændring.
Initiativer, der skal understøtte udbredelse af Housing First-tilgangen i kommunerne
En billig bolig gør det ikke alene. Når den rette bolig kombineres med specialiseret støtte efter Housing First-tilgangen er det erfaringen, at i mere end otte ud af ti tilfælde er det muligt at hjælpe mennesker ud af hjemløshed. Det er både til gavn for det enkelte menneske og for kommunen. Ifølge aftalen vil det på den længere bane være billigere for kommunen at hjælpe mennesker i egen bolig med den rette støtte frem for lange ophold på § 110-boformer.
Der oprettes en ny Task Force på hjemløshedsområdet, der skal bidrage til en styrket implementering af Housing First-tilgangen i kommuner med særlige udfordringer i indsatsen mod hjemløshed.