Forskning fra udlandet har vist, at disse metoder er effektive til at få borgere i hjemløshed i egen bolig og til at fastholde boligen. Forskningen viser generelt, at det er kombinationen af en bolig og en individuel, intensiv bostøtte, der tilsammen giver en høj chance for, at borgeren kommer ud af hjemløshed.
Metoderne er afprøvet i den danske Hjemløsestrategi, Implementerings- og Forankringsprojektet og Udbredelse af Housing First, og resultaterne viser, at metoderne også i en dansk kontekst er virksomme til at hjælpe borgere ud af hjemløshed.
Resultaterne fra den danske Hjemløsestrategi viser, at blandt borgere, der både får en bolig, og som samtidig får støtte gennem de tre metoder, fastholder ca. 90 pct. boligen i undersøgelsesperioden, mens kun ca. 10 pct. efterfølgende mister boligen.
Målgrupper for bostøttemetoder
De tre bostøttemetoder er henvendt til forskellige målgrupper:
- ACT henvender sig til de borgere, der har de mest intensive og langvarige støttebehov og kun i meget begrænset omfang kan benytte støtteindsatser fra det sociale system
- ICM er til en mellemgruppe med langvarige støttebehov, men som i nogen grad kan benytte eksisterende tilbud
- CTI henvender sig til de borgere, der i betydelig grad kan benytte det eksisterende støttesystem, og som primært har brug for støtte i en kortere overgangsperiode, herunder til at få opbygget et støttenetværk i det eksisterende system
Fælles for de tre metoder er en høj intensitet af støtten, der gives efter behov.
Læs mere om CTI
Læs mere om ICM
Læs mere om ACT