I Danmark er der en lang tradition for bofællesskabet som en boform med fællesskabet i centrum. Boformen er i dag bredt udbredt og kan både ses i landets store og mindre byer samt på landet – og flere kommer hele tiden til.
Andre boformer, som fx. Tiny Houses og byggefællesskaber er ligeledes boformer, der i dag er under udbredelse.
Der kan være flere formål med at etablere bygge- og bofællesskaber. Bygge- og bofællesskaber kan bl.a. bidrage til levende og mangfoldige byer ved en større variation i boligudbuddet, en større arkitektonisk mangfoldighed og gode rammer for fællesskab, der kan understøtte et aktivt naboskab og modvirke ensomhed.
Der opleves i dag en stigende efterspørgsel efter etablering af fællesskabsorienterede boformer som bygge- og bofællesskaber. Dette har skabt et øget behov for udbredelse af viden og erfaringer på området.
For at understøtte udbredelsen er der i Social- og Boligstyrelsen etableret en Vejledningsenhed for bygge- og bofællesskaber.
Vejledningsenheden kan hjælpe med råd og vejledning samt formidle viden og erfaringer på området til såvel kommuner, almene boligorganisationer, private virksomheder, borgere, mfl.
Viden og inspiration om bygge- og bofællesskaber samt andre alternative boformer vil løbende blive formidlet på denne side.